INTREBARE:
Cat timp a guvernat Ghedalia? Organizatia „Martorii lui Iehova” afirma ca perioada de guvernare a fost de doar 3-4 luni, iar in „Istoria mozaismului antic”, A. Harlaoanu afirma ca aceasta perioada a fost de cativa ani. Care din aceste surse este cea corecta?

RASPUNS:
Conform Bibliei (Ieremiahu cap.40-41 si Cartii Regilor), Ghedalia ben Ahikam a domnit in Iudeea in secolul 6 i.e.a., din porunca regelui Babilonului, Nabuhadnetzar (Nabucodonosor). Asasinarea sa este comemorata de catre traditia iudaica pana in zilele noastre, in ziua de 3 Tishrei (anul acesta, 4 septembrie 2004) printr-un post.

Din informatiile pe care le posed, lungimea domniei lui Ghedalia nu este cunoscuta cu exactitate. Autori evrei si crestini deopotriva disputa lungimi cuprinse intr-adevar intre circa doua luni si circa doi ani. Personal, nu stiu sa existe surse clare istorice care sa lamureasca aceasta chestiune. As fi interesat sa cunosc sursele pe care se bazeaza organizatia “Martorii lui Iehova” pentru cele 3-4 luni pe care le sustin.

In ceea ce priveste lucrarea “O istorie a mozaismului si a Israelului antic”, nu am nici o informatie despre sursele dlui. Harlaoanu si din pacate dansul nu se mai afla in viata pentru a lamuri aceasta aparenta neconcordanta.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut