INTREBARE:
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un evreu pt a fi Shoichet? Exista o scoala specializata in acest sens in Israel? Cat timp dureaza cursurile?

RASPUNS:
Shohet este in iudaism persoana care realizeaza shehita (taierea rituala a animalelor). Deoarece detaliile legate de shehita si de modul in care aceasta trebuie efectuata pentru ca animalul sa fie taiat kosher si consumat sunt deosebit de complexe, pregatirea unui shohet poate dura ani intregi. De obicei, taierea rituala se invata de la un shohet experimentat,existand evident si cursuri specializate oferite de yeshivot sau alte institutii de invatamant iudaic.

In ceea ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un evreu pentru a fi shohet, acestea ar fi urmatoarele:
(1) persoana respectiva trebuie sa fie evreu conform halaha;
(2) sa fie shomer mitzvot (sa respecte poruncile Torei);
(3) sa fie o persoana de incredere;
(4) sa fie respectat in comunitate si
(5) sa poata realiza corect taierea rituala.

Ideea ca shohetul sa respecte poruncile Torei si sa fie de incredere (in ebraica: ne’eman) are legatura in special cu faptul ca practic un shohet este cel care „depune marturie” referitor la faptul ca shehita a fost realizata conform legii mozaice si o persoana care nu respecta poruncile Torei nu poate fi martor in fata unui Beit Din (tribunal rabinic) conform legii iudaice.

In plus fata de cele de mai sus, un shohet trebuie sa revizuiasca periodic legile referitoare la shehita, pentru a fi sigur ca nu a uitat parte dintre ele odata cu trecerea timpului.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut