INTREBARE:
Ce este Menora si care este semnificatia ei?

RASPUNS:
Menora este un candelabru cu sapte brate, care era aprins cu ulei de masline in Tabernacol si mai apoi in Templul din Ierusalim . Este unul dintre cele mai vechi simboluri iudaice, fiind descrisa cu lux de amanunte in Tora (Exodul 25:31-40). Odata cu Distrugerea Templului din Ierusalim, locatia Menorei nu mai este cunoscuta. Replici in miniatura ale Menorei exista insa si astazi in sinagogi, muzee si chiar in case private. Imaginea Menorei este prezenta si pe stema Statului Israel Modern.

Din punct de vedere al simbolisticii, parerile sunt impartite. Unele surse leaga Menora de ideea relatiei dintre Dumnezeu si poporul evreu si de misiunea iudaismului de a aduce or la’goim (lumina pentru toate popoarele). In aceasta idee, prezenta lui Dumnezeu in Templul din Ierusalim era marcata in antichitate prin faptul ca una dintre lumanarile Menorei (lumanarea de vest) ardea permanent. De asemenea, unele surse iudaice descriu metaforic rolul Menorei spunand ca „atunci cand Menora era aprinsa in Ierusalim, lumina ei se raspandea in intreaga lume”.

O alta explicatie este legata de luminile aprinse pe cele sapte brate care, conform prescriptiilor Torei, trebuiau sa fie indreptate catre centru. Conform aceastei simbolistici, lumina centrala Il reprezinta pe Dumnezeu, catre care trebuie sa se indrepte gandurile si aspiratiile oamenilor (a se vedea in acest sens comentariul la pericopa Behaalotha 5762). Alte explicatii prezinta lumanarea centrala ca desemnand Shabatul, ziua de odihna, iar celelalte sase lumanari fiind zilele de lucru.

In fine, Menora reprezinta, conform unor alte explicatii, si un memento pentru momentul revelatiei lui Dumnezeu in fata lui Moshe (momentul tufisului arzator), descris in capitolul 25 din Exodul.

Evident, subiectul este departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut