INTREBARE:
Shalom haver. Etapele procedurii de convertire la iudaism sunt cunoscute. O simpla curiozitate ma impinge sa te intreb: Ce fel de intrebari se pun de catre rabini, candidatului la convertire? Imi poti da cateva exemple? Toda ve’shavua tov.

RASPUNS:
Intrebarile adresate candidatului de catre rabinii din Beit Din (tribunalul rabinic) nu urmeaza neaparat un standard. Ele pot fi desprinse din orice subdomeniu al iudaismului, incluzand probleme legate de credinta in Dumnezeu si de modul in care candidatul intelege relatia cu Acesta, intrebari specifice legate de ritualurile iudaice (Shabat, kashrut, taharat hamishpaha – puritatea familiei, sarbatori, etc.). Pot fi adresate intrebari legate de legatura cu Statul Israel, intrebari legate de istoria poporului evreu, cultura iudaica, intrebari teoretice sau intrebari legate de situatii practice etc. Practic, orice intrebare legata de evrei sau iudaism este posibila. Fiecare Beit Din si fiecare candidat reprezinta o situatie unica si in consecinta procesul de convertire (inclusiv setul de intrebari adresate) este si el unic.

Ceea ce pot spune este ca de obicei, intrebarile depind si de sexul persoanei care solicita convertirea la iudaism. Deoarece intr-o oarecare masura iudaismul este o religie a rolurilor, este posibil ca o femeie care solicita convertirea sa primeasca mai multe intrebari referitoare la ritualurile „casnice”, la kashrut, la taharat hamishpaha, la binecuvantari, si mai putine legate de ritualurile sinagogale. Este posibil ca pentru un barbat proportia sa fie inversata. Evident, acestea sunt doar posibilitati, deoarece, asa dupa cum am afirmat, fiecare caz este unic.

Sper ca raspunsul meu sa fi fost util. Pentru informatii mai specifice, recomand ca fiecare candidat in parte sa adreseze aceasta intrebare rabinului care il sau o indruma in procesul de convertire.

Share This
Sari la conținut