INTREBARE:
Ce imi puteti spune despre SHAMIR, cu ajutorul caruia au fost taiate blocurile de piatra pentru constructia Templului lui Solomon?
RASPUNS:
Conform traditiei evreiesti, shamirul este al saptelea din cele zece lucruri create de catre Dumnezeu in ajunul primului Shabat din istorie, chiar inainte de apusul soarelui. Crearea lui a fost urmata doar de crearea scrisului, a alfabetului si a celor doua Table ale Legii care au fost mai tarziu date lui Moshe la Sinai. Talmudul (tratatul Pesahim 54a) il prezinta ca un vierme de dimensiunea unui bob de grau, inzestrat insa cu puteri enorme, acelea de a taia, prin simpla lui prezenta pe o suprafata dura, stanca sau metal. Cand nu era folosit, shamirul era tinut in ghemuri de lana si pus intr-o cutie umpluta cu grau.
Cu ajutorul acestui vierme, traditia spune ca Moshe a putut fabrica pieptarul Marelui Kohen (Preot), care continea numele celor 12 triburi ale lui Israel gravate pe pietre pretioase. Deoarece Dumnezeu interzisese folosirea uneltelor de metal pentru cioplirea pietrelor cu care urma sa fie construit Templul din Ierusalim, shamirul a fost de asemenea folosit in vremea lui Solomon pentru a despica uriasele blocuri de piatra ce urmau sa fie incorporate in constructie. Dupa distrugerea Celui de-al Doilea Templu din Ierusalim, shamirul a disparut, indicand astfel cu exactitate scopul pentru care fusese creat.
Cercetari stiintifice din Germania anilor 1850-1900 prezinta si ipoteza conform careia shamirul ar fi de fapt un material radioactiv care actiona astfel cu succes asupra pietrei si metalului. Numeroase legende evreiesti inconjoara insa chiar si pana astazi traditia shamirului, ele neputand fi incluse in totalitate in cadrul acestui raspuns. Pentru o documentare mai aprofundata, puteti accesa si urmatoarele site-uri:
http://www.jewishencyclopedia.com/view.jsp?artid=548&letter=S sau
http://www.varchive.org/ce/shamir/shamir.html.
Am impresia ca acest shamir ” vierme de dimensiunea unui bob de grau, inzestrat insa cu puteri enorme, acelea de a taia” este viermele de cicada sau greiere de pom. Femelele depun oule sub scoarta copacilor, din asta ies puii si se hranesc singuri din seva pomilor, cand cresc mai mari cad si intra imediat la radacina la cca 2,5 m sub pamant si sunt inzestrati sa intepe radacina sa traga seva pt hrana. unii traiesc sub pamant 2 ani, altii 13 sau 17 ani, dupa care ies semannad cu albinele, se urca in pomi si canta pt imperechere si depunerea oulelor.
interesant, deci oule, care la acesti greieri seamana cu bob de orez, au puterea de a taia. De-aia se hranesc singuri, ca la speciile de greieri pe pamant scrie ca isi hranesc puii pt o luna.