Elohim se refera la un plural al maiestatii sau un plural de persoane? Expresia: „Eu Sunt” este echivalentul lui YHWH (Iahve)? Are aceeasi radacina a cuvantului sau este un nume diferit a lui Dumnezeu?

E-lohim este numele care simbolizeaza atributul justitiei divine, spre deosebire de A-donai, care simbolizeaza atributul milei divine. Este intr-adevar o forma de plural, insa este interpretat drept un plural al maiestatii, asa cum ai scris si tu. In Tora, elohim inseamna adesea si „judecatori” (referindu-se, de data aceasta, la instante de judecata umane). Spre exemplu, un pasaj biblic interesant pe aceasta tema este cel din Geneza 6:2-4 in care apare sintagma „b’nei elohim”, care poate fi tradusa drept „fii ai judecatorilor” sau „fii ai lui Dumnezeu”. Diversi comentatori biblici aleg sa traduca acest pasaj diferit, neexistand un consens pe aceasta tema.

Numele divin „E-heie Asher E-heie” (Eu-Sunt-Cel-Care-Sunt sau, conform unor traduceri mai corecte Eu-Voi-Fi-Cel-Care-Voi-Fi) este un nume independent de Tetragrama (Y-H-W-H). Cu toate acestea, ideea ca Dumnezeu transcende timpul este strans legata de Tetragrama, aceasta putand foarte usor fi privita ca o anagrama a formelor de trecut, prezent si viitor ale verbului „a fi”: haia, hove, ihie (in care literele de baza sunt yud, hei si vav, aceleasi cu cele din Tetragrama; vocalele in limba ebraica sunt marcate doar prin puncte si linii in jurul consoanelor).

Share This
Sari la conținut