INTREBARE:
In materialul despre numele divin, se afirma: „In diverse alte confesiuni, in marea lor majoritate crestine, Tetragrama a fost vocalizata diferit, cu pronuntii variind de la Iehova la Iahve, YHWH (transliterare aproximativa a literelor ebraice iud-hei-vav-hei) sau chiar Iabe. Aceste pronuntii sunt insa straine iudaismului si traditiei mozaice.” Insa Enciclopedia Iudaica afirma: „Adevarata pronuntie a numelui YHWH nu s-a pierdut niciodata. Mai multi scriitori greci de la inceputul bisericii crestine atestau faptul ca numele acesta era pronuntat Iahve. Acest lucru este confirmat cel putin pentru vocala primei silabe a Numelui, de forma prescurtata Yah, care este folosita uneori in poezie.” Care este adevarul acuma? Tot legat de acest subiect, este adevarat ca in primul secol era noastra, doar Marele Preot mai rostea numele divin in cadrul zilei ispasirii?

RASPUNS:
Ceea ce imi semnalati este in fapt o disputa intre perspectiva iudaica traditionala (care, asemenea multor altor perspective religioase, iudaice crestine, musulmane sau budiste deopotriva, nu este neaparat in concordanta cu dovezile istorice) si scrierile istorice. Din punctul de vedere al traditiei iudaice (pe care incerc sa il prezint pe site-ul DvarTora), pronuntia Tetragramei nu mai este cunoscuta astazi.

Intr-adevar, asa cum afirmati si dvs. in cea de-a doua parte a intrebarii, Numele Divin a continuat sa fie rostit de catre Marele Preot (Kohen Gadol), in Templul din Ierusalim, o singura data pe an, in ziua de Iom Kipur (Ziua Iertarii Pacatelor sau Ziua Ispasirii). Conform traditiei, in anul 70 e.a., odata cu distrugerea Celui De-Al Doilea Templu si incetarea ritualului specific, pronuntia Numele Divin s-a pierdut.

Exista de asemenea numeroase legende si mituri legate de utilizarea in perioada Evului Mediu a acestui Nume de catre cei care il cunosteau, insa acestea nu sunt date istorice si nici macar nu sunt continute in corpusul traditiei iudaice…

Desigur, din punct de vedere istoric, nu este exclus ca sursele despre care vorbeste Enciclopedia Iudaica (o lucrare extrem de valoroasa, de altfel) sa fie corecte, insa traditia in general nu se schimba (numai) pe baza dovezilor istorice…

Share This
Sari la conținut