Ce i-a aratat Dumnezeu lui Moshe pe munte? Adica ce model al Cortului Intalnirii? Universul? Este cumva forma universului ca un cort? Va multumesc.

Versetul in care Dumnezeu ii porunceste lui Moshe constructia Mishkanului (Tabernacolului) poate fi gasit in Exodul 25:9: „Sa faceti cortul si toate vasele lui dupa chipul pe care ti-l voi arata.” De asemenea, in versetul 25:40, Tora spune: „Vezi sa faci [Menora] dupa chipul care ti s-a aratat pe munte.”

Practic, conform comentatorilor biblici, ceea ce i s-a aratat lui Moshe pe munte a fost o replica fidela a ceea ce urma sa fie construit pe pamant, ca Tabernacol. Cu alte cuvinte, lui Moshe Dumnezeu i-a prezentat imaginea Tabernacolului cu toate detaliile sale, imaginea Menorei asa cum trebuia ea sa arate si celelalte obiecte de cult din Tabernacol.

Desigur, exista interpretari care realizeaza conexiuni intre obiectele de cult din Mishkan si chiar structura Mishkan-ului si ideea ca acesta reprezenta intreg universul. Aceste interpretari nu se refera la forma fizica, ci sunt mai degraba metafore pentru faptul ca micro-cosmosul reprezentat de Mishkan este paralel cu macro-cosmosul in care traim cu totii. Mishkan-ul este, intr-un fel, un mini-univers, insa, repet, aceasta idee trebuie inteleasca metaforic, nu literal.

Evident, subiectul este departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut