INTREBARE:
Ce puteti sa imi spuneti despre acest verset, un mic comentariu, si o simbolistica:(Gen 2:8) „Apoi Domnul Dumnezeu a sadit o gradina în Eden, spre rasarit, si a pus acolo pe omul pe care-l zidise.” Daca ma puteti ajuta va rog sa nu ezitati in a face aceasta: o exegeza as dori prin care sa fie explicat si cuvantul gradina, semnificatia in acest verset, simbolistica. Multumesc.

RASPUNS:
Descrierea Gradinii Edenului (in ebraica: Gan Eden) se regaseste in capitolul 2 din Geneza. Gradina Edenului este un simbol pentru intreg Universul, un fel de micro-cosmos. Ea este sursa vietii, raurile care izvorasc din ea raspandindu-se in intreaga lume. Gan Eden este de asemenea locul originilor, al coexistentei omului cu Divinitatea, locul in care „Dumnezeu se plimba prin gradina” si „omul are grija de aceasta” (a se vedea versetele din Geneza in acest sens). Gan Eden este si locul in care sufletele celor drepti isi primesc odihna eterna dupa moarte, „hranindu-se” cu Prezenta Divina.

Desigur, simbolistica Gradinii Edenului este mult mai complexa si, din pacate, un mesaj de email nu o poate reda in intregime…

Pentru mai multe detalii, v-as recomanda si articolul in limba engleza, disponibile la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Gan_eden. Va recomand totodata si comentariile la pericopa Bereshit, disponibil pe site-ul DvarTora. Veti gasi probabil interesante totodata si comentariul la pericopa Haiei Sara (5767).

Share This
Sari la conținut