Ce reprezinta numele tarilor prin care treceau raurile din Eden: Havila, Cus si Asiriei? De ce raul Eufrat nu se precizeaza ce tara strabatea si de ce doar tara Havila avea bogatii?

In comentariul sau pe marginea Torei, Rashi, citeaza Midrash-ul (culegere de traditii si intelepciune rabinica) pentru a explica aceste nume mentionate in Geneza 2:10-14.

Pishon, explica Rashi, este Nilul, numele sau fiind derivat de la radacina ebraica „push” (a creste), deoarece apele sale cresc si uda intreaga Tara a Egiptului. Un cuvant similar („ufashu”) se regaseste in Habacuc 1:8, unde profetul spune: „Calaretii lui sunt multi”.

O alta explicatie pentru Pishon este aceea ca numele este derivat de la substantibul ebraic „pishtan”, care inseamna bumbac, deoarece face ca bumbacul sa creasca. (A se vedea, pentru o utilizare similara, Isaia 19:9).

Etimologia numelui Havila este probabil necunoscuta, insa ea are legatura cu numele unuia dintre descendentii lui Kush, fiul lui Ham fiul lui Noah (Noe), mentionat in Geneza 10:6-7. Nu stiu de ce numai Tara Havila avea bogatii si nu am gasit o explicatie concludenta in acest sens.

Aceeasi etimologie este valabila si pentru Kush, care este de obicei asociat cu Etiopia de astazi (a se vedea si Numeri 12:1). Evident, numele de Havila si Kush sunt nume viitoare pentru respectivele tari, care la momentul prezentat in Geneza nu existau inca, deoarece fondatorii lor, Kush si Havila nu se nascusera inca.

Ghihon este raul care inconjoara Tara Kush si isi datoreaza numele faptului ca scoate un zgomot puternic, asemeni unui bou care se pregateste sa impunga („ganah”).

Hidekel este derivat de la faptul ca apele sale sunt „aspre” („had”) si „usoare” („kal”).

In final, Eufratul isi datoreaza numele faptul ca apele sale „se inmultesc” („parin ve’ravin”).

Share This
Sari la conținut