INTREBARE:
Ce spune Tora in legatura cu metodele anticonceptionale? Este bine sa se foloseasca medicamente pentru impiedicarea sarcinii?

RASPUNS:

Asa dupa cum am afirmat si pe site-ul DvarTora, nu sunt rabin, ci doar studiez in prezent pentru a deveni rabin. In plus, raspunsurile pe care le ofer nu sunt si nu pot fi in nici un caz utilizate ca ghid halahic (de lege mozaica). Ele sunt menite a oferi doar o sursa de informatie si solutia corecta atunci cand o intrebare implica decizii halahice este sa consultati un rabin.

Acestea fiind spuse, ceea ce pot face este sa va ofer cateva idei despre subiect, cu mentiunea ca ele nu sunt in nici un caz exhaustive. Conform Torei, oamenii au obligatia de a procreea, dupa cum indica si versetul 1:28 din Geneza: „Dumnezeu i-a binecuvantat [pe oameni] si le-a spus: ‘Cresteti, inmultiti-va si umpleti pamantul si supuneti-l […]'”. In iudaism, scopul principal al casatoriei este ca sotul si sotia sa devina „un singur trup” (Geneza 2:24) si sa aiba copii.

Problema utilizarii metodelor anticonceptionale este una deosebit de complexa. Printre factorii care sunt luati in discutie de catre un rabin care este consultat de catre un cuplu referitor la permisibilitatea metodelor anti-conceptionale sunt si urmatorii:

  • daca respectivul cuplu, in special sotul, a mai avut copii (chiar si dintr-o casatorie anterioara), indeplinind astfel eventual porunca biblica, chiar daca numai la nivel minimal
  • modul in care metoda anticonceptionala in discutie interfereaza cu un contact sexual normal (spre exemplu, prezervativul este cel mai problematic deoarece nu permite practic contactul intre organele sexuale)
  • modul in care metoda anticonceptionala previne sarcina (spre exemplu, un spermicid poate fi foarte problematic deoarece distruge, asa dupa cum indica si numele, sperma, incalcand astfel interdictia de shehatat zera – distrugerea samantei)
  • avortul nu este niciodata permis ca metoda anticonceptionala, exceptie facand doar cazurile speciale in care fatul pune in pericol viata mamei
  • „istoria” cuplului (probleme cu sarcini anterioare, antecedente medicale, etc.)

Asa dupa cum observati, problema nu este in nici un caz simpla. Cu siguranta ca nu este bine sa se foloseasca medicamente pentru impiedicarea sarcinii, insa exista si cazuri in care, pe diverse considerente, un rabin poate autoriza utilizarea acestora.

Inchei, asa dupa cum am debutat, cu indemnul de a contacta un rabin pentru a obtine mai multe informatii si un psak (decizie halahica).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut