INTREBARE:
Cine este de fapt acest Melhisedec, imparatul Salemului? Ce zice Midrash-ul despre el?

RASPUNS:
Melhitzedek apare in Geneza 14:18-20 este numit de catre Biblie „imparatul Salemului” (in ebraica: „meleh Salem” – conform anumitor traditii rabinice un alt nume pentru Ierusalim) si „preot al Dumnezeului preainalt” (in ebraica: „kohen le’E-l elion”). Numele sau provine de la cuvintele ebraice „meleh” (rege) si „tzedek” (dreptate), putand fi asadar tradus prin „regele cel drept”.

Midrash-ul (Bereshit Raba 46:7, 56:10; Vaikra Raba 25:6; Bamidbar Raba 4:8), precum si numeroase surse talmudice (de exemplu Nedarim 32b) il identifica cu Shem, unul dintre cei trei fii ai lui Noah (Noe). Anumite midrash-uri il prezinta ca si invatator al lui Avraham, in timp ce altele ca pe un preot care ii face haine lui Avraham (urmand ideea ca preotii din vechime – kohanim – purtau vesminte speciale). Unele voci rabinice din midrash il prezinta ca un stramos al lui Tamar (nora lui Iehuda, din capitolul 38 al Genezei). In Talmud (Suca 52b), Melhitzedek este identificat cu unul dintre cei patru artizani mentionati in Zeharia 2:3.

In final, unele variante de traducere il prezinta nu ca pe o persoana anume, ci ca pe un exponent al regalitatii. In aceasta ultima interpretare, Melhitzedek este tradus ca substantiv comun, „un rege drept” sau chiar „un rege de drept” (adica avand intr-adevar drepturi la tron), insa pare ca in traditia iudaica aceste voci reprezinta o minoritate.

Share This
Sari la conținut