INTREBARE:
Cine oficiaza si care este obiceiul la botezul unui copil (fete si baieti)? Exista vreo asemanare intre taina botezului din religia iudaica si cea din religia ortodoxa sau catolica?
RASPUNS:
In traditia iudaica, termenul de „botez” nu este utilizat. Ritualul „corespunzator” este cel al Darii Numelui, insotit – pentru baieti – de Brit Mila (circumcizie). Desigur, Brit Mila este un ritual mult mai lung si mai complex, va recomand in acest sens sectiunea „Ciclul vietii evreiesti” de pe site-ul www.jen.ro si, de asemenea, articolul (in engleza) disponibil la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Brit_mila
Asemanari majore intre ritualul iudaic si cel din religia crestina nu exista. Ceea ce este oarecum similar este faptul ca in urma acestor ritualuri, copilul devine membru al comunitatii (cu toate ca orice copil al unei mame evreice este considerat evreu inca de la nastere). O diferenta importanta trebuie insa amintita: in religia crestina, botezul vine ca o absolvire de pacatul originar (al lui Adam si al Evei), in care – considera crestinii – orice om se naste. In iudaism, fiecare om se naste fara pacate, cu sufletul pur, care poate fi „intinat” numai in urma unui comportament neadecvat pe durata vietii.
Fetele cum se botează la evrei !
După cum am explicat, nici fetele și nici băieții nu ”se botează”. Botezul este o instituție creștină, nu evreiască.
Corespondentul este o ceremonie de numire (ebr: Kriat Ha’șem). Este o binecuvântare rostită de obicei în sinagogă, însoțită uneori și de chemarea la Tora a tatălui fetei. În unele comunități, se practică și un alt ritual, Zeved Habat.
Aşa este. Totuşi, nu pot ignora total versetele (este traducerea corectă?) despre nor şi fărădelege, din Exod 34:
„5. Domnul S-a coborat intr-un nor, a stat acolo langa el si a rostit Numele Domnului.
6. Si Domnul a trecut pe dinaintea lui si a strigat: „Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu plin de indurare si milostiv, incet la manie, plin de bunatate si credinciosie,
7. care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat, si pedepseste faradelegea parintilor in copii si in copiii copiilor lor pana la al treilea si al patrulea neam!”
8. Indata, Moise s-a plecat pana la pamant si s-a inchinat.”
Traducerea este greșită, verbul ebraic לפקוד (lifkod) însemnând de fapt ”a rememora” sau ”a aminti”, și nicidecum ”a pedepsi” (a se vedea Geneza 21:1, unde același verb este folosit într-un alt context). Totodată, a se vedea și Exodul 20:5, unde ideea menționată în Exodul 34 este însoțită de două precizari importante: ”care amintesc păcatul părinților asupra copiilor, asupra celei de-a treia și celei de-a patra [generații] pentru cei care Mă urăsc și arăt milă la mii [de generații] celor care Mă iubesc și Îmi respectă poruncile”.
Așadar, păcatele părinților sunt rememorate, adică revin în prim-planul atenției divine atunci (și doar atunci!) când copiii urmează calea rea a părinților (”Mă urăsc”). În acest caz, copiii plătesc în principal pentru propriile lor păcate, însă la pedeapsa pe care o primesc pentru acestea se adaugă și pedeapsa pentru păcatele părinților lor, care nu i-au călăuzit corect. Dar când copiii se dezic de calea rea și merg pe calea cea bună, păcatele părinților nu se reflectă în vreun fel asupra copiilor, ci dimpotrivă, meritele copiilor ajută și la ”spălarea” păcatelor părinților.
Mulţumesc!
da da si da, multumesc Creatorului, lui Adonai Elohim, singurul meu Elohim pe care il cunosc, ca inca o data ma regasesc, de atatea ori am spus asta, de unde stiam, din memoria ancestrala, pentru ca sunt evreica, am spus ca nu sunt de acord cu ceea ce spun crestinii ca omul se naste in pacat, si ca toti sunt pacatosi si sunt sub pacatul lui Adam si Eva, le am spus exact asa: copii se nasc fara pacat, cu sufletul pur, dar datorita vietii si trairii neadecvate ei se intineaza si acumuleaza pacate, …Haliluia…de cate ori am fost privita ciudat cand am spus ceea ce Torah vad ca spune, de unde am eu aceasta invatatura daca nu de la Dumnezeu…Tatal Adonai Elohim , Hasem cel bincuvantat si slavit sa fie Numele Lui in veci amin! 🙂