INTREBARE:
Cine oficiaza si care este obiceiul la botezul unui copil (fete si baieti)? Exista vreo asemanare intre taina botezului din religia iudaica si cea din religia ortodoxa sau catolica?

RASPUNS:
In traditia iudaica, termenul de „botez” nu este utilizat. Ritualul „corespunzator” este cel al Darii Numelui, insotit – pentru baieti – de Brit Mila (circumcizie). Desigur, Brit Mila este un ritual mult mai lung si mai complex, va recomand in acest sens sectiunea „Ciclul vietii evreiesti” de pe site-ul www.jen.ro si, de asemenea, articolul (in engleza) disponibil la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Brit_mila

Asemanari majore intre ritualul iudaic si cel din religia crestina nu exista. Ceea ce este oarecum similar este faptul ca in urma acestor ritualuri, copilul devine membru al comunitatii (cu toate ca orice copil al unei mame evreice este considerat evreu inca de la nastere). O diferenta importanta trebuie insa amintita: in religia crestina, botezul vine ca o absolvire de pacatul originar (al lui Adam si al Evei), in care – considera crestinii – orice om se naste. In iudaism, fiecare om se naste fara pacate, cu sufletul pur, care poate fi „intinat” numai in urma unui comportament neadecvat pe durata vietii.

Share This
Sari la conținut