Care este traditia si obiceiul unei casatorii evreiesti? Exista perioade sau zile in care este interzis a se face casatorii? Si care este procedeul casatoriei? In religia mozaica exista o limita de varsta (varsta minima) pentru barbat si pentru femeie pentru a se putea casatori?

Ca punct de plecare in raspunsul la aceste intrebari, va recomand sectiunea dedicata casatoriei pe site-ul www.jen.ro (http://www.jen.ro/ciclul_de_viata_files_5.html si http://www.jen.ro/ciclul_de_viata_files_6.html).

Imi este foarte greu sa fac un sumar al tuturor detaliilor unei casatorii iudaice, deoarece mi-ar lua foarte mult timp… Voi incerca insa ca in plus fata de materialele pe care le-am mentionat mai sus sa raspund la celelalte intrebari pe care le-ati adresat…

  1. Casatoria evreiasca se poate realiza numai intre evrei. O casatorie „mixta” nu are nici un fel de valabilitate conform legii iudaice, deoarece casatorie trebuie realizata „in legea lui Moshe si a lui Israel”.
  2. O casatorie se oficiaza de obicei la sinagoga, insa poate fi oficiata practic oriunde. Un rabin este prezent pentru a oficia casatorie, cu toate ca o casatorie realizata fara prezenta unui rabin este, tehnic, valabila.
  3. Varsta minima a mirilor este de 13 ani pentru mire si 12 ani pentru mireasa (aceasta este varsta majoratului in legea mozaica). In vechime, mai mult din considerente pur economice, fetele erau maritate de catre parinti chiar mai devreme de varsta de 12 ani, insa ele continuau de obicei sa locuiasca in casa parinteasca pana la majorat.
  4. O casatorie nu poate fi oficiata de Shabat sau de sarbatori, precum si in anumite perioade ale anului cand atmosfera sobra sau doliul sunt incompatibile cu bucuria unei casatorii. Spre exemplu, nu se oficiaza casatorii in perioada dintre sarbatorile de Pesah si Shavuot (o perioada de 49 de zile, in care suntem acum). De asemenea, exista obiceiul sa nu se oficieze casatorii in cele 10 zile dintre Rosh Hashana (Anul Nou Iudaic) si Yom Kipur (Ziua Iertarii Pacatelor).
  5. In perioada in care unul dintre miri este in doliu dupa o ruda nu se oficiaza casatoria, cu toate ca in anumite conditii cu totul speciale, acest lucru este posibil.

Desigur, subiectul este foarte departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut