Cine sunt femeile si ce slujba aveau ele la usa Cortului Intalnirii (Exod 38:8; 1Samuel 2:22) ?

Parerile intre comentatorii evrei sunt impartite…

Rashi, citand Midrash-ul (culegere de traditii iudaice si intelepciune rabinica) explica faptul ca femeile de la usa Cortului Intalnirii erau femei evreice care folosisera oglinzile de arama pentru a-si „seduce” sotii in timpul robiei din Egipt. In cursul acelei perioade deosebit de grele, barbatii evrei refuzau sau nu mai aveau dorinta de a intretine relatii sexuale cu sotiile lor (stiind faptul ca urmasii lor, cel putin cei pe linie masculina urmau sa fie si ei sclavi sau chiar sa fie ucisi de catre Faraon). In aceste conditii, sotiile lor si-au folosit oglinzile pe care le aveau pentru a se infrumuseta si si-au „provocat” sotii, determinandu-i sa isi reia viata maritala normala si sa asigure astfel supravietuirea poporului.

Cunoscand vechea intrebuintare a oglinzilor de arama si considerand-o incompatibila cu sfintenia Tabernacolului, Moshe le-a respins atunci cand femeile au dorit sa le ofere pentru construirea Templului. In final, prin interventie divina, Moshe a fost convins sa accepte faptul ca motivatia femeilor evreice a fost pura si a acceptat oglinzile de arama pentru a confectiona Kior-ul (vasul de arama cu apa din care isi spalau mainile si picioarele kohenii inainte de a oficia in Tabernacol).

In paranteza fie spus, din acest recipient de arama era luata si apa cu care se fabricau mei sota, apele amare pe care o femeie suspectata de adulter de catre sotul ei putea alege sa le bea pentru a-si demonstra nevinovatia (a se vedea cap. 5 din Numeri). In acest fel, aceleasi oglinzi care servisera odata pentru a readuce intelegerea si relatiile normale intre sot si sotie erau utilizate din nou, sub noua forma a kior-ului, pentru a realiza acest scop.

Conform unor alte intrepretari (spre exemplu Ibn Ezra), femeile din versetele mentionate erau la usa Cortului Intalnirii pentru a se ruga. Ele se dedicasera, atat cat le era permis in cadrul societatii si a regulilor de atunci, învățăturii și studiului, acesta fiind și motivul pentru care ele renuntasera la oglinzile din arama lustruita pe care le folosiseră în trecut la infrumusetare…

Sunt convins ca explicatiile si simbolistica nu se opresc aici…

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut