INTREBARE:
Circumciziunea a fost un obicei practicat in Egipt cu mult timp inainte ca triburile semitice sa ajunga in Egipt, in acest sens exista argumente tot de natura arheologica, circumciziunea era foarte raspandita in imperiu chiar incepand cu Imperiul de Mijloc [2100-1700 i.Hr], exista si un alt argument prezentat de Herodot. In Iosua 5:7-9, Iosua aplica procesul circumciziunii la tot poporul de sex mascului, insa apare urmatoarea afirmatie facuta de Dumnezeu – „Astazi, am ridicat ocara Egiptului de deasupra voastra”. Intrebarea mea este urmatoarea: Cum se poate ridica „ocara Egiptului” cind gestul prin care se face acest lucru este unul de origine egipteana?

RASPUNS:
Iudaismul recunoaste faptul ca ritualul circumciziei era practicat de alte popoare inainte de aparitia iudaismului. Exista de altfel numeroase alte ritualuri, cum ar fi spre exemplu sacrificiile animale, ibum (leviratul – Deuteronom 25:5), halitza (ceremonia de „eliberare” a unei vaduve fara copii de obligatia leviratului – Deuteronom 25:6-10) care erau practicate pe scara larga in acea vreme, de catre multe alte popoare din regiune.

Evident, nu ignor informatia nici pe care mi-ati furnizat-o, anume ca faraonul Akhenaton a intemeiat o religie monoteista. Nu cunosc din pacate prea multe despre Egiptul antic si despre faraonii sai, insa ceea ce pot spune (asa cum recunoasteti de altfel si dvs.) este ca ideea monoteismului a fost daca nu inexistenta, cu siguranta aproape complet marginalizata de catre cultura egipteana. Faraonul Akhenaton a fost considerat eretic de catre multi dintre contemporanii sai, iar Egiptul a ramas in ansamblu cu o cultura idolatra, in care o multitudine de zei erau venerati in diverse ritualuri. Ritualul circumciziei a fost parte din cultura egipteana a acelor vremuri (daca nu ma insel, acest ritual era numit Sebi in cultura egipteana), insa sunt tentat sa cred ca ea era practicata fie ca modalitate de a „controla”, dupa cum am spus, placerea sexuala, fie ca modalitate de a mentine igiena, fie ca ritual pagan, destinat cultului vreunui zeu egiptean…

La polul opus, in iudaism, circumcizia este un act religios prin excelenta, amintind de legamantul lui Dumnezeu cu primul evreu al lumii, Avraham si de legatura speciala a evreilor cu Unicul Dumnezeu.

De asemenea, in Sifrei, una dintre culegerile de midrashim si derivare exegetica a legii iudaice, se explica faptul ca evreii au meritat sa fie eliberati din robia egipteana pentru faptul ca practicat circumcizia (Exodul 12:44-48) si au adus sacrificiul de Pesah. Cred ca aceste doua explicatii pot lamuri versetul: „Astazi am ridicat ocara Egiptului de deasupra voastra.” (Ioshua 5:9).

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut