INTREBARE:
Cum se dovedeste ca evreii proveniti din Teiman (Yemen) sunt descendentii lui Iacov, stiind ca Teiman este nepotul lui Esau?

RASPUNS:
Istoria evreilor din Yemen este una pe cat de interesanta, pe atat de controversata. Conform unei traditii locale, evreii yemeniti sunt urmasii unei populatii evreiesti din perioada regelui Solomon, in jurul anului 1000 i.e.a. Conform acestei traditii, stramosii lor sunt fie negustori evrei trimisi de regele Solomon in zona Yemenului, fie chiar descendenti directi ai acestuia si a reginei din Sheba.

Cu toate ca originea acestei populatii este incerta, traditiile iudaice care s-au pastrat in aceasta comunitate sunt uimitoare, ele fiind motivul principal pentru care evreii yemeniti sunt considerati evrei in zilele noastre. Insa istoria lor ca evrei nu este o „inventie moderna”. Spre exemplu, in Evul Mediu, contacte dintre populatia evreiasca din Yemen si Rambam (Maimonide) au fost consemnate intr-o celebra scrisoare pe care acesta le-a adresat-o: Iggeret Teman.

Desigur, informatiile pe care vi le ofer in acest mesaj sunt doar un inceput… Pentru mai multe informatii, va recomand articolul din Wikipedia Encyclopedia dedicat evreilor yemeniti, disponibil la adresa http://en.wikipedia.org/wiki/Temani.

Share This
Sari la conținut