Shalom. In ce masura consecintele convertirii se rasfrang asupra copiilor (familiei in general)? Spre exemplu, daca unul dintre ascendentii tai (pe linie barbateasca) este de origine evreiasca mai este necesar procesul de convertire sau te poti considera ca facand parte din legea iudaica?


Intrebarile pe care le ridicati nu sunt simple…

Convertirea la o noua religie este un procedeu si un proces complex, avand consecinte si implicatii din cele mai variate in plan social, familial, teologic, etc. As spune, fara teama de a gresi, ca orice convertire se rasfrange si asupra familiei, deoarece relatiile care exista in cadrul acesteia sunt modificate (asa cum este si normal) in cazul unei convertiri.

Ceea ce intr-adevar nu se schimba este statutul din punct de vedere iudaic al membrilor de familie. Astfel, in cazul convertirii unui parinte, copiii nu sunt automat considerati evrei, si viceversa. Ceea ce se schimba insa este raportul dintre persoana convertita si familia sa. Conform halaha (legea mozaica) o persoana care trece la iudaism este considerata asemenea unui „nou-nascut” si relatiile de familie din punct de vedere halahic sunt rupte. O persoana convertita ii are ca parinti (halahic vorbind) pe Avraham si Sara, si nu pe parintii sai biologici. Desigur, acest lucru nu implica ruperea relatiilor normale si civilizate sau a afectiunii firesti dintre parinti si copii…

Referitor la cea de-a doua intrebare, iudaismul ortodox nu recunoaste descendenta pe linie paterna. Religia se evalueaza dupa mama: un copil al unei mame evreice este evreu (indiferent de religia tatalui), pe cand un copil al unui tata evreu este evreu numai daca si mama este evreica.

Ceea ce v-as recomanda (mai ales ca remarc faptul ca locuiti in Canada) ar fi sa intrati in legatura cu un rabin care sa va poata raspunde direct, fata in fata, la aceste intrebari. Asa dupa cum am spus, procesul de convertire este unul complex si cred ca v-ar fi de mare ajutor un sfatuitor permanent in postura unui rabin local.

Acestea fiind spuse, continui sa va stau la dispozitie, in masura posibilitatilor, cu raspunsuri la intrebari legate de evrei sau iudaism.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut