INTREBARE:
De ce Avraam nu dorea ca Isaac sa mearga pe pamanturile stramosilor sai (Mesopotamia)?

RASPUNS:
Acest episod este mentionat in Geneza 24:2-4: „Avraham a spus robului sau, batranului casei sale, care era ingrijitorul intregii sale averi: ‘Pune-ti, te rog, mana sub coapsa mea si te voi pune sa juri pe Domnul, Dumnezeul cerurilor si Dumnezeul pamantului, ca nu vei lua fiului meu o nevasta dintre fetele canaanitilor, in mijlocul carora locuiesc, ci te vei duce in tara mea si la rudele mele sa iei nevasta fiului meu Itzhak.'”

Comentatorii Torei ofera mai multe raspunsuri la aceasta intrebare… Unii (spre exemplu Hizkuni) explica faptul ca Avraham a dorit sa primeasca Tara Canaanului de la Dumnezeu. El nu a dorit sa ofere nimanui posibilitatea de a spune ca Itzhak a primit Canaanul de la locuitorii acestuia, prin zestre sau mostenire.

Alti comentatori (precum Radak) spune ca „samanta canaanitilor este blestemata” (facand probabil referire la faptul ca popoarele canaanite practicau idolatria si urmau sa fie distruse odata cu venirea evreilor in tara) si ca nu se obisnuieste sa se amestece binecuvantarea (Itzhak) cu blestemul.

O a treia explicatie este oferita de catre Ibn Ezra, a carui implicatie este aceea ca Avraham dorea sa descurajeze casatoriile mixte intre evrei si popoarele Canaanului. Acest lucru este probabil in consonanta cu ideea vehiculata de catre traditia iudaica, si anume aceea ca partriarhii au respectat legile Torei (pe care le cunosteau prin viziune profetica), cu toate ca aceasta nu fusese inca data oamenilor. Porunca Torei in acest sens este mentionata in Deuteronom 7:1-7.

Exista probabil si alte explicatii…

Share This
Sari la conținut