De ce Hitler si regimul nazist au dorit exterminarea poporului evreu?

A face intreaga istorie a anti-semitismului modern si a incerca sa prezint exhaustiv motivele care au dus la Holocaust ar fi imposibil. Cu toate acestea, va pot oferi un sumar al „motivatiei” Holocaustului si cateva date istorice, cu speranta ca vor fi utile. Ceea ce doresc sa mentionez inca de la inceput este faptul ca, evident, nu exista justificari pentru Holocaust si incercarea (reusita in mare parte) de exterminare a poporului evreu, la fel cum nu exista justificari pentru nici o alta crima a istoriei.

Pe scurt, nazistii au considerat ca populatia ariana (definita de catre Germania acelor timpuri ca fiind o rasa indo-europeana de origine nordica) este „superioara” tuturor celorlalte grupari de populatie. Conform teoriilor naziste (complet aberante si nefondate istoric), rasa ariana era aparent descendenta dintr-o populatie care dominase lumea in urma cu 10.000 de ani. In consecinta, sustineau nazistii, arienii avea dreptul la Lebensraum (spatiu vital), in detrimentul tuturor celorlalte grupari de populatie, fapt ce justifica razboiul pentru cucerirea Europei. Aceasta „superioritate” era cea care justifica, in viziunea nazista, orice forma de eliminare fizica a populatiilor ne-ariene din Europa.

Teoriile rasiale, avandu-si originea in special in scrierile contelui Arthur de Gobineau si a altor scriitori de la inceputul si mijlocul secolului al 19-lea, au fost „imprumutate” si dezvoltate de catre nazisti, culminand in 1935 cu Legile Puritatii Rasiale de la Nurenberg. Aceste legi, care au constituit baza discriminarii rasiale a evreilor, defineau statutul de evreu pe baza originii etnice si pe baza practicilor religioase, catalogand drept evreu o persoana cu cel putin un bunic evreu si interzicand orice uniune (casatorie sau relatii sexuale) intre arieni si ne-arieni. In timp ce o persoana cu trei bunici evrei era considerata evreu, o categorie speciala, aceea de Mischling (in traducere aproximativa din germana: „amestecat”) a fost creata pentru a desemna persoanele cu unul sau doi bunici evrei.

In timpul razboiului, conform acestei credinte in puritatea rasei, germanii au „luptat impotriva amenintarii ne-ariene” si au pus la cale si infaptuit in mare parte exterminarea celorlalte rase. In plus, nazistii i-au invinuit pe evrei pentru infrangerea Germaniei in Primul Razboi Mondial, pentru problemele sale economice si pentru amploarea pe care o capata comunismul in Europa acelor vremuri. Evreii au fost persecutati si ucisi fiind considerati „nedemni sa traiasca” si fiind catalogati „o plaga a omenirii”.

Alte popoare, cum ar fi popoarele slavice (polonezi, rusi si altii) au fost de asemenea considerati inferiori si pusi la munca fortata pentru „stapanii” lor germani. Comunistii, socialistii, Martorii lui Iehova, homosexualii si altii au fost persecutati, inchisi si adesea ucisi pentru motive politice si comportamentale (insa de obicei nu rasiale). In anumite cazuri, cum este de exemplu aceea a populatiei Roma (care satisfaceau criteriile „rasei ariene”), distinctiile nu erau clare, multe persoane apartinand etniei Roma fiind ucisi de asemenea in lagare de exterminare si concentrare.

Printre alti factori care au contribuit la reusita planului nazist de exterminare a evreilor au fost si antisemitismul care isi facea simtita prezenta in Europa, faptul ca majoritatea populatiei ne-evreiesti nu a luat atitudine impotriva deportarilor si uciderii evreilor (au existat si exceptii, recunoscute ca atare prin distinctia de Drepti ai Popoarelor de catre Statul Israel), precum si faptul ca, vreme indelungata, Marile Puteri aliate impotriva Germaniei (in special SUA si Marea Britanie) nu au intervenit sau au facut-o minimal pentru a opri macelul.

Asa dupa cum este de asteptat, cele de mai sus sunt doar un sumar, subiectul fiind foarte departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut