INTREBARE:
De ce nu mai vorbeste Dumnezeu cu oamenii?

RASPUNS:
In primul rand, nu as spune in nici un caz ca Dumnezeu nu mai vorbeste cu oamenii. Dimpotriva, traditia iudaica are un concept care se numeste hashgaha prati, in traducere aproximativa „implicare practica”, in care Dumnezeu apare ca prezent in viata oamenilor chiar si in zilele noastre.

Ceea ce este intr-adevar adevarat este ca Dumnezeu nu mai vorbeste direct oamenilor si nici nu Isi mai transmite mesajul prin profeti, aceste doua etape fiind incheiate cu mult timp in urma. Exista insa mai multe tipuri de „a vorbi”… Primul, cel pe care il intelegem intotdeauna la modul propriu, este transmiterea de mesaje prin articularea lor in cuvinte vorbite. Cel de-al doilea, insa, este prezent chiar si astazi in legatura dintre oameni si Dumnezeu. Conform traditiei iudaice, mesajul lui Dumnezeu este transmis in continuare oamenilor prin textul Torei, al Mishnei si al Talmudului, prin interpretarile rabinice, precum si prin derivarea de halaha (lege mozaica) cu ajutorul celor 13 principii hermeneutice (o lista a acestor principii este disponibila in cadrul sectiunii „Arhiva DvarTora”).

In plus, traditia iudaica priveste rugaciunea sau studiul Torei ca pe un dialog (repet, dialog si nu monolog) cu Dumnezeu. Astfel, toate rugaciunile sunt ascultate de catre Dumnezeu si tuturor Dumnezeu le raspunde, „vorbind” astfel cu ei. Desigur, nu intotdeauna raspunsul este unul pozitiv…

Share This
Sari la conținut