INTREBARE:
De ce persoanele religiosase trebuie sa respecte atat de multe reguli si interdictii de Shabat? Respectarea lor nu face din Shabat o povara, pierzandu-si astfel semnificatia initiala, de apropiere de Dumnezeu?

RASPUNS:
Desi poate parea la prima vedere asa, Shabatul nu este o povara… Dimpotriva, apropierea de Dumnezeu se face prin respectarea dorintei Acestuia (la fel cum se intampla, de exemplu, si cu relatiile dintre parinti si copii) si este un act autentic de credinta, precum si o recunoastere a autoritatii divine. Respectarea regulilor Shabatului creeaza in jurul acestei zile un „spirit special”, menit sa transforme aceasta zi intr-o ocazie saptamanala unica de a veni mai aproape de traditie, de Dumnezeu, de spiritualitate, precum si de a intari relatiile de familie si comunitare.

Shabatul este o ocazie de a „face un pas inapoi” si a admira lumea asa cum este ea, oprindu-ne pentru un timp de la activitatile noastre de modificare a acesteia. Shabatul este o „insula in timp” si, in opinia rabinului Irving Greenberg, „incercarea de a crea cel putin temporar o lume perfecta si armonioasa in care Dumnezeu este recunoscut ca fiind Creatorul si Binefacatorul, o lume cum nu s-a mai vazut de la gradina Edenului incoace si nici nu se va mai vedea pana la venirea lui Mesia.” Iar pentru a celebra aceasta zi, aceasta ocazie speciala, Shabatul nu trebuie inteles ca o notiune conceptuala ci trebuie trait si practicat pentru a fi inteles pe deplin.

Desigur, subiectul este departe de a fi epuizat…

Share This
Sari la conținut