Intr-un raspuns anterior spuneati ca pentru straini, El nu cere decat cele 7 porunci date lui Noah. Ai putea sa imi dai versetele unde gasesc aceste porunci date pentru straini? Si cum explicati Isaia 56:6: „Strainul care se alipeste de El, si va pazi Shabatul ca sa nu-l pangareasca….si ii vor fi primite jertfele pe altarul Lui”?… Respectiv Zaharia 14:16: „Apare caci Neamurile se vor suii in fiecare an sa se inchine, si sa praznuiasca Sarbatoarea corturilor”?. Acestea sunt porunci pe care nu o gasim in cele 7 porunci pentru neamuri. Respectiv Isaia 66:23: „In fiecare luna noua si in fiecare Shabat , va veni orice faptura sa se inchine inaintea Mea”. Orice faptura, eu inteleg si neamuri, nu doar evrei…

Poruncile noahice nu sunt mentionate explicit in Tora scrisa. Ele insa sunt cele pe care traditia iudaica le considera obligatorii pentru toti oamenii.

In ceea ce priveste intrebarea a doua, pot spune doua lucruri:

  1. Existau intr-adevar sarbatori la care, in perioada de functionare a Templului din Ierusalim, sarcrificiile tuturor (evrei si neevrei) erau acceptate pe altar. In plus, ideea ca „Beit bein tefila ikare le’chol ha’amim” („Casa lui Dumnezeu este o casa de inchinare pentru toate popoarele”) apare drept centrala in scrierile profetilor.
  2. Cele sapte porunci noahice nu vorbesc despre acceptarea sau neacceptarea sacrificiilor pe altar, ci despre obligatiile pe care neevreii le au. Desi sacrificiul unui neevreu era acceptat in anumite conditii si momente de timp pe altarul Templului, acest sacrificiu nu era obligatoriu, asa cum era el in cazul evreilor.
Share This
Sari la conținut