INTREBARE:
De ce stau femeile separate de barbati in sinagoga?

RASPUNS:
Conform Talmudului, femeile si barbatii au indatoriri diferite in legatura cu rugaciunea. Astfel, femeile sunt in general scutite de toate poruncile Torei care au o perioada de timp fixa (zman grama) pentru indeplinirea lor. De exemplu, femeile nu sunt obligate sa participe la rugaciunea din sinagogi, deoarece aceasta este legata de o anumita ora la care se desfasoara. (O femeie care doreste insa sa ia parte la serviciul sinagogal este binevenita.)

Motivul pentru aceasta diferenta intre femei si barbati este acela ca femeile au alte indatoriri, in special legate de ingrijirea copiilor si gospodarie, dar si acela ca ele devin ocazional impure din punct de vedere religios (prin menstruatie). Desi acest motiv nu mai este astazi suficient pentru a interzice unei femei sa intre in sinagoga, diferentele de indatoriri religioase se mentin si in amintirea ritualului din Templul din Ierusalim, in care femeile nu aveau voie sa intre in timpul menstruatiei.

Un motiv suplimentar pentru separarea dintre barbati si femei este si acela de a preveni comportamente si chiar ganduri indecente sau nepotrivite cu sfintenia sinagogii.

Modul in care se realizeaza aceasta separatie este insa diferit de la sinagoga la sinagoga. In unele sinagogi exista zone separate (uneori inchise sau ingradite) pentru barbati si femei. In altele, ezrat nashim (zona destinata femeilor) se afla pe un alt etaj decat cea destinata barbatilor. In fine, in alte sinagogi, despartirea se realizeaza printr-o perdea numita mehitza.

Share This
Sari la conținut