INTREBARE:
De unde provine numele de Israel?

RASPUNS:
Numele de Israel provine in limba ebraica de la cuvintele “sarut” (suprematie) si “E-l” (Dumnezeu). Primul sau purtator a fost patriarhul Iaacov, caruia i-a fost schimbat numele in urma unei lupte cu un inger (identificat de catre comentatori drept ingerul pazitor al fratelui sau Esav). Dupa ce a triumfat in lupta si a cerut binecuvantarea ingerului, lui Iaacov i s-a spus ca numele ii va fi schimbat in Israel, “ki sarita im E-lokim veim anashim vatuhal” “caci ai luptat cu Dumnezeu si cu oamenii si ai invins”). Pentru mai multe detalii, consultati comentariul la pericopa Vaishlah, disponibil pe site.

De-a lungul istoriei, numele de Israel a devenit reprezentativ pentru intreg poporul evreu, referit adesea de surse biblice, de comentatori sau istorici drept fiii lui Israel. Cu timpul, termenul de “israelit” (care la origini desemna un membru al celor 12 triburi ale lui Iaacov-Israel) a ajuns sa desemneze orice descendent al acestor triburi, practic orice evreu. In ziua de astazi, sinonimia (usor fortata) dintre “israelit” si “evreu” este si mai evidenta, ea fiind adesea utilizata in inscriptii oficiale, cum ar fi, spre exemplu, datele statistice de recensamant.

O precautie suplimentara trebuie avuta in vedere cand se utilizeaza termenul de “israelian”, care desemneaza un cetatean al Statului Israel modern.

Share This
Sari la conținut