Din ce este alcatuita imbracamintea evreilor atat la femei cat si la barbati? Ati putea sa-mi dati detalii? Stiu ca barbatii se acopera cu kipa, nu stiu de femei daca se acopera cu ceva? Am vazut ca exista mai multe culori pentru kipa. Ce semnifica? La tineri se poarta o anumita culoare? Va multumesc.

Articolele de imbracaminte iudaica depind foarte mult de perioada istorica si de locatia geografica si uneori de afilierea la grupari iudaice mai traditionaliste sau mai putin traditionaliste. Spre exemplu, portul la evreii marocani este complet diferit de cel al evreilor hasizi din Europa secolului 18 sau de cel al evreilor ortodocsi, conservatori sau reformati din zilele noastre.

Chipa este intr-adevar obiectul de imbracaminte pe care multi evrei il poarta, cu toate ca ea difera prin design, culoare sau marime. Ca delimitare neoficiala (si adesea neurmata riguros), chipele de culoare neagra (in special daca sunt facute din catifea sau piele) tind sa indice afilierea cu cercuri mai religioase, in timp ce modelele crosetate (kipa seruga) sunt cu precadere purtate de evreii mai „liberali”. Exista, mai ales in Israel, o oarecare afiliere politica asociata cu diverse modele de kipot (plural pentru kipa), insa nu stiu sa existe o diferentiere legata de varsta.

Exista si alte obiecte de cult care se poarta in ritualul sinagogal in special, cum ar fi talit-ul (salul de rugaciune cu ciucuri in cele patru colturi) si tefilin (filacteriile, purtate pe frunte si pe mana in cadrul rugaciunii de dimineata).

Pentru femei, nu exista obiecte de imbracaminte prevazute de legea iudaica (halaha)… Ceea ce halaha prevede intr-adevar este tzniut (modestia) in imbracaminte. Conform halaha, femeile evreice maritate trebuie sa isi acopere parul in public, putand avea capul descoperit in intimitatea propriei locuinte. Unele femei opteaza pentru palarii (de toate formele si culorile), altele pentru esarfe sau sepci, iar altele se tund scurt si poarta peruci. Nu exista practic un consens in acest domeniu…

Share This
Sari la conținut