Sari la conținut

INTREBARE:
Discutam de curand cu cineva despre Sabat si mi-a spus ca, dupa miscarea lunii, asa cum se numara prima zi, a doua zi,…, ziua a saptea nu cade mereu sambata, poate cadea si duminica, lunea,… E adevarat? Eu stiam ca mereu s-a pastrat sambata, dar nu ma pricep la a numara zilele dupa Luna noua, luna plina si nu am stiut ce sa raspund.

RASPUNS:
Calendarul iudaic este unul combinat, lunar-solar. Zilele sunt calculate in conformitate cu Soarele (incep si se incheie la apusul soarelui), in timp ce lunile se calculeaza in functie de Luna (o luna incepe odata cu aparitia pe cer a lunii noi). Exista de asemenea anumite modalitati de „corectie” a acestui calendar, pentru a corela sarbatorile cu anotimpurile si pentru a recupera diferenta de aproximativ 11 zile intre anul solar si cel lunar. Mai multe informatii despre calendarul iudaic puteti obtine pe site-ul DvarTora, in pagina „Calendarul iudaic – fundamente, alcatuire, istoric„.

In ceea ce priveste exact intrebarea dvs. de acum… Shabatul este intotdeauna ziua a saptea a saptamanii, deoarece asa este definita saptamana in calendarul iudaic. Numararea acestor zile nu are legatura cu pozitia Lunii, ci se bazeaza pe apusul Soarelui si miscarea Pamantului in raport cu acesta.

Share This