In cartea lui Isaia versetul 5 din capitolul 56 se refera la „un loc si un nume mai bun decit fii si fiice”. Despre cine e vorba pentru ca stiu ca voi, evreii, sunteti fiii si ficele lui Dumnezeu?

Pentru a pune in context intrebarea dvs., iata versetele la care ea face referire: „Nu va spune strainul care se alipeste de Dumnezeu: ‘Dumnezeu ma va separa de poporul Sau.’ si nici nu va spune eunucul: ‘Iata, sunt un copac uscat!’ Pentru ca asa spune Dumnezeu referitor la eunucii care Imi respecta Shabaturile si aleg lucrurile care ma bucura si care staruie in legamantul Meu: ‘Le voi da in Casa Mea si inauntrul zidurilor Mele un loc si un nume mai bune decat fii si fiice. Le voi da un nume vesnic, care nu se va stinge. Si pe strainii care se vor alipi de Dumnezeu pentru a-I sluji si pentru a iubi Numele lui Dumnezeu, pentru a fi slujitorii Lui si pe toti cei care pazesc Shabatul si nu il pangaresc si care staruie in legamantul Meu, ii voi aduce la Muntele Meu cel sfant si ii voi bucura in Casa Mea de rugaciune. Arderile lor de tot si jertfele lor cu bunavointa le vor fi primite pe altarul Meu, caci Casa Mea este o casa de rugaciune pentru toate popoarele.'” (Isaia 56:3-7)

„Locul” si „numele” indicate de catre profetul Isaia trebuie intelese metaforic. „Fii” si „fiice” in acest context nu se refera la poporului lui Israel, nu se refera la „fiii si fiicele lui Dumnezeu”. Chiar in conditiile in care una din principalele porunci divine pentru omenire este pru u’revu, porunca de a avea copii (porunca ce asigura, desigur, perpetuarea valorilor pe care parintii le traiesc si apoi predau generatiei urmatoare), aceste versete transmit ideea respectarea poruncilor divine va crea pentru toti, indiferent de posibilitatea lor de a avea copii, un (re)nume bun si un loc de seama in lume.

Dupa mine, versetele exprima si o deosebita sensibilitate fata de suferinta celor care nu pot avea copii. Practic, ceea ce Dumnezeu spune aici este: „Nu va intristati, ideile si aspiratiile voastre, dorinta voastra de a-L sluji pe Dumnezeu, sunt pretuite si se vor mentine, chiar daca voi nu le veti putea unei viitoare. Ele vor ramane vii si Eu le voi pastra, deoarece sunt valoroase, chiar si dupa ce voi nu veti mai exista.”

Desigur, sunt convins ca versetele pot primi si alte interpretari…

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut