INTREBARE:
Dupa ce Eva a mancat din Pomul Cunoasterii Binelui si Raului se presupune ca stia ca a gresit facand lucruri interzis de Dumnezeu. De ce i-a mai dat si lui Adam sa manance?

RASPUNS:
Midrash-ul si comentatorii ofera mai multe posibilitati: fie ispita sarpelui a inclus si aceasta actiune (altfel spus, sarpele a fost cel care a indemnat-o pe Eva sa ii dea din fructul copacului si lui Adam), fie Eva s-a temut sa ramana singura in cazul in care Adam nu ar fi mancat din fruct (in acest caz, el ar fi ramas nemuritor in timp ce ea era muritoare).

Un obicei interesant derivat oarecum din acest episod este acela ca femeile sa aprinda de obicei lumanarile de Shabat. Rashi, in comentariul sau asupra Talmudului (Shabat 31b), explica faptul ca „Eva a stins lumina lumii, atunci cand a mancat din fruct, inainte de primul Shabat al lumii, si astfel femeile sunt cele care aprind lumanari inainte de fiecare Shabat”. Evident, aici este vorba doar despre minhag (obicei)… In cazul in care o femeie nu poate aprinde lumanarile de Shabat, un barbat o poate face cu siguranta (si este chiar obligat sa o faca).

Share This
Sari la conținut