INTREBARE:
Este relatia sexuala intre soti kosher daca ea este insarcinata?

RASPUNS:
Relatiile sexuale intre soti sunt guvernate in iudaism de catre un concept care poarta numele de taharat ha’mishpaha (puritatea familiei). Acest concept este complex, insa in linii foarte mari presupune ca in perioada menstruatiei si timp de inca sapte zile dupa incetarea acesteia sotii sa nu aiba relatii sexuale si, conform legilor rabinice, sa evite la maxim orice contact fizic. In toata aceasta perioada, femeia este considerata nida („impura”).

Dupa incetarea menstruatiei, confirmata printr-un examen intern care se numeste hefsek tahara, femeia trebuie sa numere sapte zile „curate”, in care trebuie confirmata incetarea scurgerii sangelui menstrual prin purtarea lenjeriei intime de culoare alba si prin examene interne (numite in ebraica bedikot; singular: bedika). Observarea oricarei cantitati de sange pe lenjerie sau panza utilizata la bedika mentine statutul de nida al femeii. Odata cu incheierea acestei perioade de sapte zile „curate” in care nu a fost observata nici o pierdere de sange, femeia trebuie sa viziteze mikva (baia rituala) pentru a se cufunda in apa (tevila) si a pune punct statutului sau de nida, putand astfel din nou intretine relatii sexuale cu sotul ei.

Evident, in timpul sarcinii menstruatia este exclusa. In acest caz, ultima vizitare a mikvei, la sfarsitul ultimului ciclu menstrual de dinainte de sarcina ar trebui sa ajunga si sa permita relatii sexuale neintrerupte pe durata sarcinii (bineinteles, in conditiile in care aceste relatii sexuale sunt dorite de catre ambii parteneri si nu sunt nerecomandate din punct de vedere medical din cauza vreunei complicatii a sarcinii). Cu toate acestea, multe femei au mici scurgeri de sange sau observa pete de sange pe lenjeria intima, mai ales in primul trimestru de sarcina. Deoarece orice deschidere a uterului (chiar neinsotita de scurgere de sange) si orice scurgere de sange uterin face in principiu ca o femeie sa devina nida, este deosebit de important ca fiecare caz in parte, atunci cand se constata scurgeri sau patari cu sange, sa fie analizat individual si ca un rabin sa fie consultat pentru a determina statutul femeii in conformitate cu legea iudaica.

Legile legate de nida si puritatea familiei sunt mult mai complexe si orice cuplu este dator, conform legii mozaice, sa le studieze si sa supuna cazurile problematice atentiei unui rabin.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut