INTREBARE:
Profetii si cei alesi traiau in abstinenta sexuala? Care din ei nu s-au impreunat cu femei? Exista o porunca divina in acest senst sens?

RASPUNS:
Ca o regula generala, valabila din perioada biblica si pana in zilele noastre, abstinenta sexuala nu este o valoare a iudaismului. In repetate randuri, atat Tora, cat si Talmudul sau comentariile ulterioare recunosc nevoia fireasca a omului pentru relatii sexuale. De altfel, relatiile sexuale in cadrul familiei, avand ca finalitate producerea de urmasi, sunt nu numai acceptate, dar si incurajate si ratificate ca mod normal de viata. Diverse surse biblice sau halahice (de lege iudaica) sustin ideea ca un barbat nu este complet fara o sotie, cu care, evident, este incurajat si chiar obligat de legea biblica sa intretina relatii sexuale, considerate una dintre indatoririle sotului fata de sotie. Desigur, relatiile sexuale dintre soti sunt guvernate de multe reguli, una din cele mai importante fiind aceea de taharat hamishpaha (puritatea rituala a familiei) – interdictia de a avea relatii sexuale in perioada menstruatiei si timp de 7 zile dupa aceasta.

In ceea ce ii priveste pe profeti, acestia nu fac exceptie de la regula biblica. “Cei alesi” sunt incurajati, ca orice alt evreu, sa aiba sotii si sunt obligati sa intretina relatii sexuale cu ele. Desi neincadrandu-se in categoria profetilor, toti patriarhii (Avraham, Itzhak si Iaacov) au avut sotii. Moshe a fost casatorit, la fel ca si toti liderii care l-au urmat, inclusiv kohenii (preotii din Tabernacol si din Templul din Ierusalim) si regii Israelului.

Cu toate ca Tora incurajeaza casatoria, chiar si pentru lideri laici sau religiosi, profetii evrei (55 la numar si impartiti in doua mari categorii – profetii mari si profetii mici), sunt subiect de disputa printre comentatori din acest punct de vedere. Majoritatea profetilor nu au fost casatoriti, insa acest lucru nu are o semnificatie speciala in traditia iudaica. Despre altii nu se stie cu certitudine daca au fost casatoriti sau nu. Spre exemplu, profetul Iehoshua, succesorul lui Moshe, a avut, conform Midrashului (culegere de legende evreiesti) o sotie pe nume Rahab. In Tanah insa, nu exista nici un indiciu al vreunei casatorii contractate de Iehoshua.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut