Una dintre imaginile cele mai puternice din intreaga Tora este episodul in care Iaacov se lupta cu o faptura misterioasa, numita in ebraica „ish” (om) – Geneza 32:25. Termenul utilizat pentru a descrie aceasta lupta este „va’ieavek”.

Ca prima explicatie, Rashi noteaza faptul ca termenul „va’ieavek” provine de la substantivul „avak”, praf. In timpul unei lupte, explica Rashi, praful se ridica de la pamant.

Lupta fizica a fost intotdeauna parte din fiinta nationala iudaica. Pe tot parcursul istoriei, dusmanii au incercat sa ne distruga. De fapt, Ramban (Nahmanide) subliniaza si faptul ca atunci cand un dusman nu reuseste sa ne distruga, el ii ataca pe copiii nostri, fapt simbolizat de coapsa lui Iaacov, lovita de catre inger. Din pacate, in numeroase instante, atacurile teroriste fiind doar un exemplu, copiii sunt tinta pentru a se incerca ingenunchierea intregului popor. Insa, asemenea lui Iaacov, razbim…

Insa Rashi ofera si o a doua sugestie. Cuvantul avak are legatura cu un alt cuvant ebraic, hibuk, imbratisare. Conform acestei interpretari, Tora nu ne vorbeste despre o lupta fizica, ci ne infatiseaza o imbratisare dintre Iaacov si ish („om”).

Explicand suplimentar aceasta idee, Ketav Sofer, rabinul Avraham Sofer din secolul al 19-lea (fiul lui Hatam Sofer) explica faptul ca ea si-a gasit confirmarea adesea in cursul istoriei. Au existat momente istorice cand acest ish, reprezentant al lumii exterioare iudaismului, a incercat abordarea „imbratisarii” pentru a ne convinge sa ne abandonam traditiile si credinta. Un exemplu simplu, chiar sarbatoarea pe care o vom celebra in curand, Hanuca, in care cultura greaca a incercat sa o „imbratiseze” pe cea iudaica si sa o faca sa isi piarda identitatea.

Insa nu doar in timpul lui Ketav Sofer aceste idei erau valabile. Chiar si astazi, datorita multiplelor influente ale vietii civile, de zi cu zi, identitatea iudaica este in pericol.

Ketav Sofer pune accentul pe faptul ca lupta dintre Iaacov si ish se incheie cu imaginea in care soarele rasare iar Iaacov schiopateaza (Geneza 32:32). Cu soarele stralucind si amenintarea trecuta, Iaacov (simbol al identitatii iudaice) poate totusi schiopata in ceea ce priveste viitorul sau spiritual.

O imagine care ar trebui sa ne puna pe toti (macar un pic) pe ganduri…

Shabat Shalom!

Share This
Sari la conținut