In care zile ale Pastelui nu se lucreaza nimic?

In contextul intrebarii dvs., „a lucra” nu are sensul pe care acest verb il are in mod normal. In Tora, cuvantul utilizat este melaha (plural, melahot), care se traduce mai bine prin „activitate creatoare” si nu prin „munca” sau „efort”. Aceste melahot sunt 39 de categorii de activitati care au fost practicate pentru construirea Tabernacolului din desert si care, prin decret divin si interpretare rabinica, sunt interzise in zilele de Shabat si sarbatori iudaice.

In zilele de sarbatoare, din care face parte si Pesah-ul, anumite categorii de activitati interzise de Shabat sunt permise. Acestea sunt in principal legate de necesitatile minime ale zilei respective, cum ar fi pregatirea mancarii (ohel nefesh) si activitati derivate ale acestora. Practic, 37 (din cele 39) de tipuri de activitati sunt interzise de Pesah (ca si de celelalte sarbatori), doua fiind permise: transportul obiectelor pe domeniul public si aprinderea unui foc de la o flacara pre-existenta.

Zilele care au aceste restrictii sunt (in Diaspora) primele doua si ultimele doua zile ale sarbatorii de Pesah. In Israel, restrictiile se aplica doar la prima si ultima zi a sarbatorii.

Share This
Sari la conținut