INTREBARE:
In general, femeia ce statut are dupa morala evreiasca, atat in societate cat si vizavi de propriul sot? Dar copiii? Multumesc!

RASPUNS:
Pana la varsta de 13 ani pentru baieti si 12 ani pentru fete, copiii sunt sub supravegherea parintilor si se considera ca orice actiuni pe care le fac nu au valabilitate conform halaha (legea mozaica). Cu toate ca din punctul de vedere al Torei un tata are dreptul de a-si marita fiica minora cu oricine doreste (conform interpretarii versetului din Exodul 21:7), acest drept nu mai este practicat astazi si practic nici o instanta rabinica din zilele noastre nu va accepta drept valabila o astfel de casatorie. De asemnea, desi Tora nu obliga un parinte sa isi intretina copiii, acest lucru a devenit obligatoriu prin lege rabinica, universal acceptata. In consecinta, prin lege divina sau rabinica, in toata perioada in care copiii sunt in grija familiei, parintii au obligatia sa ii intretina, sa le ofere cele necesare si sa ii educe. (In societatea moderna, cand varsta majoratului este 18 sau chiar 21 de ani in anumite tari, copiii raman de obicei sub supravegherea parinteasca pana la majoratul civil, desi conform legii mozaice ei sunt considerati adulti si actiunile lor sunt evaluate absolut identic cu cele ale adultilor.)

O familie iudaica se intemeiaza prin consimtamantul celor doi soti (a se vedea si raspunsul la o alta intrebare adresata pe site). In cadrul familiei, sotul si sotia au responsabilitati si drepturi si nici o parte nu este practic „stapana” celeilalte. Cei doi parteneri nu au voie sa foloseasca violenta impotriva celuilalt si sunt obligati sa contribuie la viata de familie in toate aspectele acesteia.

In societatea iudaica, femeile beneficiaza in principiu de statut egal cu barbatii. Exceptie de la aceasta regula fac domeniile strict religioase. In aceste domenii, conform traditiei iudaice ortodoxe, femeile nu pot ocupa pozitii rabinice, nu pot fi dayan (judecator de lege iudaica) si nu pot participa in mod egal la ritualurile de rugaciune. Aceasta pozitie este bazata pe ideea mentionata in Talmud si codificata ca halaha (lege mozaica) ca femeile sunt scutite de indeplinirea poruncilor pozitive ale Torei care au o perioada fixa de timp pentru indeplinirea lor. Pentru mai multe detalii despre subiect, va recomand si raspunsurile la intrebarile 17 si 84, disponibile pe site. Este de mentionat ca miscarile iudaice conservatoare, reformata si reconstructionista au renuntat la aceasta distinctie si au acceptat sa numeasca femei ca rabini si lideri de comunitati.

Evident, subiectul este mult mai vast, insa ma voi opri aici, cu indemnul de a adresa si pe viitor intrebari legate de evrei sau iudaism pe site-ul DvarTora.

Share This
Sari la conținut