INTREBARE:
In Geneza 1:14 se spune ca stelele si tot ce e creat pe bolta cereasca sunt create cu scopul de a fi semne pe cer, au scopul de a prezice anumite evenimente? In ce masura este adevarat ceea ce am spus si care e intelesul corect al acestui verset in cazul cand am interpretat gresit. Multumesc anticipat.

RASPUNS:
Versetele in cauza sunt: „Dumnezeu a spus: ‘Sa fie luminatori pe bolta cereasca si sa separe intre zi si noapte. Si ei vor fi semne pentru sarbatori si pentru zile si ani. Si vor fi luminatori pe bolta cereasca pentru a straluci asupra pamantului.’ Si asa a fost.” (Geneza 1:14-15)

Soarele si luna (caci despre acesti „luminatori” este vorba) au fost create cu scopurile clar mentionate in acest verset. Ei vor face distinctia dintre zi si noapte, vor lumina pamantul si vor indica anii, zilele si sarbatorile. Toate aceste roluri, mai putin ultimul, tin de astronomie si de succesiunea zilelor, noptilor si anotimpurilor in functie de pozitia Pamantului fata de Soare. Mai putin evident este rolul de a indica sarbatorile… Calendarul iudaic anual insa este aproape complet dependent de miscarea Lunii, necesitand chiar corectari pentru a mentine relatia cu miscarea Pamantului in raport cu Soarele si pentru a mentine sarbatorile iudaice in aceeasi perioada a anului. Pentru mai multe detalii despre calendarul iudaic, va recomand pagina Informatii calendar, de pe site-ul DvarTora.

Cuvantul ebraic pentru luminatori (meorot) nu include si stelele, asadar versetul din Geneza nu se refera la stele. De altfel, versetul imediat urmator (1:16) ofera aceasta distinctie intr-o forma deosebit de clara: „Dumnezeu a facut cei doi luminatori mari, luminatorul cel mare care sa stapaneasca ziua si luminatorul mic care sa stapaneasca noaptea si stelele.”

Share This
Sari la conținut