INTREBARE:
In Geneza capitolul 6:4: „Uriasii erau pe pamant in vremurile acelea…” Ce inaltime aproximativa acvea Adam? Au existat si dinozauri atunci? Cum au luat fiinta acesti uriasi? Cine erau fiii lui Dumnezeu din Geneza 6:2? Erau cumva ingerii cazuti?

RASPUNS:
Exista numeroase traditii iudaice referitoare la versetele pe care le mentionati… Unul dintre midrash-uri il infatiseaza pe Adam ca avand inaltime „de la pamant pana la ceruri”. Nu este clar in ce masura aceasta inaltime trebuie inteleasa din punct de vedere fizic, sau se constituie ca o metafora a nivelului spiritual pe care Adam il avea inainte de nesocotirea vointei divine.

Dinozaurii nu sunt mentionati explicit in Tora, asa incat un raspuns pe aceasta tema ar fi practic o speculatie. Cu toate acestea, un termen oarecum ambiguu este mentionat in Geneza 1:21. In acest verset, una dintre creatiile divine este referita in ebraica prin numele „taninim ha’gdolim”, probabil traductibil prin „reptilele cele mari”. Asa dupa cum am spus, in ce masura acest termen ii desemneaza pe dinozauri este neclar. Va recomand oricum si raspunsul la intrebarea 26, disponibil pe site.

Versetele de la inceputul capitolului 6 al Genezei sunt inca si mai problematice din punct de vedere al interpretarii. Diversi comentatori biblici ofere diferite interpretari si nu exista un consens… De altfel, sintagma ebraica „bnei elohim” poate fi tradusa in doua moduri: „fii ai lui Dumnezeu” sau „fii ai judecatorilor”. Va recomand oricum raspunsul la intrebarea 244.

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut