In ziua de astazi poporul evreu mai face jertfe?

Sacrificiile mentionate in Biblie au fost aduse in principal de catre evrei, cu toate ca in cadrul sarbatorii de Sucot existau si sacrificii aduse in numele celorlalte popoare. Toate jertfele si sacrificiile erau aduse mai intai in Mishkan (Tabernacolul portabil pe care l-au avut evreii in timpul celor 40 de ani de peregrinari prin desert) si mai apoi la Beit Hamikdash (Templul Sfant din Ierusalim).

Odata cu Distrugerea celui de-al Doilea Templu, de catre romani, in anul 70 e.a., ritualul Templului a incetat si serviciul divin bazat pe jertfe au fost inlocuit cu rugaciunile din sinagogi, in conformitate cu versetul 14:3 din scrierile profetului Hoshea („Luati cu voi cuvinte si intoarce-ti-va la Dumnezeu si spuneti-I: Iarta-ne pacatele si primeste binele si vom aduce ca sacrificiu buzele noastre”).

Exista o controversa intre comentatorii biblici si chiar si intre surse mai recente cu privire la viitorul sacrificiilor in Templu, anume daca ele vor fi reluate odata cu instaurarea Erei Mesianice sau nu. Exista numeroase opinii, de la ideea ca rugaciunile vor continua si ca sacrificiile nu vor mai fi reluate si pana la ideea ca ritualul jertfelor va fi reinstituit. Bineinteles, exista si pareri intermediare, care afirma ca numai anumite jertfe (spre exemplu, jertfele de pace, jertfele de mancare sau libatiile) vor fi reinstituite.

Share This
Sari la conținut