Sunt neevreică, dar țin sâmbăta. Pot încălzi mâncarea de Șabat?

Va multumesc in primul rand pentru mesajul dumneavoastra. Avand in vedere ca sunteti crestina, ca rabin eu nu va pot oferi sfaturi halahice. Legea mozaica se aplica evreilor, astfel incat recomandarea mea ar fi sa va adresati conducatorilor religiosi ai bisericii de care apartineti…In ceea ce urmeaza, imi voi permite sa va ofer informatiile pe care le solicitati, din punctul de vedere al legii mozaice, asa cum s-ar aplica ele unei persoane evreice…

Interdictiile de Shabat (cele 39 de melahot) nu se refera la activitati care presupun neaparat munca fizica. Ele sunt activitatile care au fost necesare pentru constructia Tabernacolului. Ele implica in principiu activitati creatoare sau activitati care presupun exercitarea controlului uman asupra naturii inconjuratoare. In particular, aprinderea focului este mentionata explicit in textul biblic, ca o interdictie de Shabat ce nu are nici o legatura cu munca fizica: „Sa nu aprindeti foc in toate locuintele voastre in ziua Shabatului.” (Exodul 25:3) Aceasta interdictie este valabila si astazi in iudaism si ea se aplica deopotriva focului propriu-zis (chiar si pentru pregatirea hranei), la fel ca si luminii electrice, incluzand de asemenea si numeroase restrictii instituite la nivel rabinic. In acest sens, orice aprindere, intretinere sau stingere a unei flacari sau a unui aparat electric sau electronic in ziua Shabatului este o incalcare a poruncii Torei din Exod.

Referitor la aprinderea lumanarilor de Shabat, porunca (instituita la nivel rabinic si nementionata in Tora), porunca este aceea de a aprinde lumanarile, si nu cea de a le mentine aprinse. Lumanarile de Shabat sunt aprinse cu minim 18 minute inainte de apusul soarelui vineri dupa-amiaza, orele exacte putand fi regasite pe site-ul DvarTora (in partea dreapta sus). Daca se sting, raman stinse.

Share This
Sari la conținut