Vorbind despre sentimentele fratilor lui Iosef dupa moartea tatalui lor Iaacov, Tora spune ca:

Fratii lui Iosef au vazut ca tatal lor a murit si au spus: ”poate ca Iosef ne va uri si ne va plati tot raul pe care i l-am facut.” – Geneza 50:15

Aparent, ingrijorarea fratilor este indreptatita. Cat timp Iaacov era in viata, fratii au crezut ca tatal lor ii va proteja de orice art de razbunare din partea lui Iosef. Acum, ca Iaacov murise, fratii s-au simtit vulnerabili. Au crezut si s-au temut ca furia lui Iosef va izbucni pentru faptul ca fratii il vandusera.

Cu toate acestea, pare ciudat ca fratii sa se teama atat, daca avem in vedere ca Iosef a fost acela care i-a adus in Egipt si le-a oferit hrana si tot ce aveau nevoie.

Comentand asupra cuvintelor „fratii lui iosef au vazut”, Midrash-ul sugereaza ca fratii au „vazut” de fapt ca Iosef s-a oprit, pe drumul de intoarcere de la inmormantarea lui Iaacov, la groapa in care fusese aruncat de catre frati inainte de a-l vinde ca sclav. Fara indoiala, au crezut fratii, Iosef a mers acolo pentru a planui, chiar in locul in care ei i-au pus viata in pericol, sa se razbune pe ei. Rashi adauga si ca fratii „au vazut” ca Iosef nu ii mai invita sa cineze impreuna (Rashi, comentand asupra Gen. 50:15). Fara indoiala, au crezut din nou fratii, Iosef era suparat pentru ceea ce i se intamplase.

In ambele cazuri, fratii au inteles de fapt gresit actiunile lui Iosef.

In prima situatie, Midrash-ul ne spune ca Iosef s-a intors la groapa pentru a-i multumi lui Dumnezeu ca l-a salvat. In cel de-al doilea caz, Iosef si-a dat seama ca nu mai putea manca impreuna cu fratii sai, deoarece si-a dat seama ca odata cu moartea lui Iaacov, egiptenii isi vor incepe persecutiile asupra evreilor. Gur Arie (unul din comentatorii Torei) explica faptul ca pentru a proteja, Iosef a incercat sa nu ii provoace pe egipteni invitandu-si fratii sa cineze impreuna.

Demn de notat este si faptul ca de la reintalnirea cu Iosef, fratii nu ii mai adreseaza nici un cuvant pana la moartea tatalui lor. Reintalnirea, dupa o asa de lunga despartire, a fost atat de traumatica incat este posibil ca pur si simplu fratii sa nu mai fi avut „energia” necesara pentru a comunica cu Iosef in viata de zi cu zi.

In cazul lui Iosef si al fratilor sai, faptul ca nu au comunicat a dus la o atmosfera problematica intre ei, in care nici macar sentimentele de teama nu puteau fi exprimate corect si deschis. Daca ar fi fost mai deschisi, Iosef le-ar fi spus de intentiile pe care le avea, de a-i proteja si nu de a-i pedepsi. Asa, fara aceasta comunicare atat de necesara, Iosef lasa impresia ca le doreste raul…

O lectie simpla, insa deosebit de profunda despre comunicarea intre oameni si consecintele ei, pozitive si negative. Sa speram ca o vom intelege cu totii, asa cum se cuvine…

Shabat Shalom!

Share This
Sari la conținut