INTREBARE:
Lilith a fost prima sotie a lui Adam (zugravita si in picturi celebre)?

RASPUNS:
Povestea lui Lilith nu este prezenta in Tora (Biblie), insa este mentionata intr-adevar de catre Midrash (culegere de legende evreiesti). Midrashul povesteste ca Lilith a fost intr-adevar prima femeie din lume si a fost creata de catre Dumnezeu tot din tarana, asemenea lui Adam. Datorita acestiu fapt, Midrashul povesteste, Lilith a dorit sa fie egala cu Adam in toate privintele, ceea ce – se pare – nu a placut lui Dumnezeu. Legenda povesteste ca Lilith l-a parasit pe Adam, a rostit Numele Sfant al lui Dumnezeu (despre care se credea ca avea puteri deosebite) si a disparut.

Midrashul povesteste ca in urma cererilor lui Adam, Dumnezeu a trimis ingeri sa o prinda si sa o aduca inapoi. Ingerii au ajuns-o din urma si au amenintat-o ca in cazul in care nu ii va urma, isi va pierde 100 din copiii ei. Insa Lilith a preferat aceasta pedeapsa si a refuzat sa se intoarca la Adam, caruia Dumnezeu i-a dat-o pe Eva (care este mentionata in Tora).

Credinta populara pastreaza inca un obicei care se numeste “Shalom Zachor”, o noapte de veghe in prima noapte de viata a unui baietel nou nascut. In aceasta noapte se crede ca Lilith se razbuna pentru pedeapsa pe care a primit-o si incearca sa ia viata copiilor, pentru ca si alte familii sa sufere.

O culegere impresionanta de Midrashim, publicate in anul 1909 de catre Louis Ginzberg sub forma unei carti „Legends of the Jews”, este disponibila online (in limba engleza) la adresa http://www.sacred-texts.com/jud/loj. S-ar putea sa o gasiti interesanta…

O ultima remarca despre Midrash (legende) in general, sub forma unui citat din intelepciunea rabinica: “Cine nu crede in Midrash este un naiv, cine crede in toate Midrash-urile este de asemenea naiv.” Personal, nu stiu in ce categorie sa include Midrash-ul pe care vi l-am ilustrat mai sus, cred ca decizia apartine in ultima instanta fiecaruia…

Nu există etichete pentru acest articol.
Share This
Sari la conținut