INTREBARE:
Nu cumva mancarea care se numeste cholent este o traditie ramasa de pe vremea Exodului din Egipt, caci in desert carnea se putea altera usor?

RASPUNS:
Cholent-ul (ciolent) este o mancare traditional evreiasca, a carei preparare incepe in dupa-amiaza zilei de vineri. Desi originile acestui fel de mancare nu pot fi exact precizate (ceea ce face intr-adevar posibil ca evreii din desert sa fi consumat si ei cholent), ceea ce se stie este ca prepararea lui este o traditie veche. Surse istorice vorbind chiar despre perioada Imperiului Roman atesta faptul ca „evreii aveau un cos cu fan in care isi mentineau calda mancarea”. De asemenea, in Talmud (Mishna si Ghemara), cholent-ul este amintit ca o mancare traditional evreiasca.

In decursul istoriei, cholent-ul s-a identificat cu bucataria evreiasca, in special cu lumea evreilor ashkenazi. Astfel, denumirea de cholent, pentru care nu se poate preciza cu certitudine o origine, se presupune a fi derivata dintr-un cuvant din franceza medievala, legat de termenul „chaleur” (caldura) din franceza moderna.

Evreii sefarzi au si ei cholent-ul lor. Se numeste hamin (insemnand in limba ebraica: „[lucruri] calde”) si este de obicei picant.

Ceea ce se cunoaste cu siguranta este faptul ca cholent-ul a aparut ca o necesitate. Conform legii iudaice, pregatirea mancarii pe perioada Shabatului este interzisa, insa nu si consumarea unul fel de mancare care a inceput a fi gatit inainte de Shabat si a continuat sa se gateasca singur in Shabat. Acesta este cazul cholent-ului.

In timpul Inchizitiei, atunci cand autoritatile spaniole au promulgat o serie de decrete prin care evreii convertiti la crestinism (conversos) si care continuau sa respecte traditia iudaica erau pasibili de a fi arsi pe rug, cholent-ul a fost unul dintre „semnele” prin care conversos erau recunoscuti. Pregatirea acestui fel de mancare a constituit asadar o declaratie de credinta. Intr-o alta epoca istorica, in cursul ascensiunii miscarii karaite (care contrazicea legea rabinica si in consecinta nu admitea nici un fel de mancare calda in ziua Shabatului), cholent-ul a fost de asemenea una dintre metodele de deosebire a evreilor de lumea din jur.

Iata asadar cum, in decursul istoriei, un fel de mancare simplu (boabe de fasole, eventual cartofi si carne) a fost recunoscut, de catre prieteni sau dusmani, drept o expresie a identitatii evreiesti. Acest lucru, ca si gustul inconfundabil al cholent-ului, fac din el o traditie evreiasca pe cat de importanta, pe atat de delicioasa… Pofta buna!

Share This
Sari la conținut