INTREBARE:
Nu imi este clara diferenta dintre cohen si rabin. Care sunt atributiile fiecaruia, unde se incruciseaza?

RASPUNS:
Diferentele dintre rabin si kohen sunt semnificative. In fapt, aceste doua notiuni au foarte putina legatura una cu cealalta.

Rabin (adesea tradus prin „invatator”) este o persoana care a primit certificare religioasa (in ebraica: semiha), emisa de o autoritate competenta. El este de obicei conducatorul unei comunitati, insa poate servi si ca profesor sau posek (persoana care decide chestiuni legate de legea mozaica). Este de obicei o persoana culta, scolita, care a studiat Tora, Talmudul, halaha (legea mozaica), precum si filosofie iudaica, hashkafa sau musar.

Kohen (adesea tradus prin „preot”) este un urmas pe linie paterna a primului Mare Preot evreu, fratele lui Moshe, Aaron. Kehuna (atributul de a fi kohen) este transmis automat, din generatie in generatie, fiul unui kohen fiind automat kohen (cu exceptia situatiilor in care mama este ne-evreica sau atunci cand uniunea dintre tata si mama este interzisa din punctul de vedere al legii mozaice; in aceste ultime cazuri, fiul este fie ne-evreu, fie halal – kohen „descalificat”).

Unui kohen ii este interzis sa aiba contact sau sa se afle in imediata proximitate a unui decedat, exceptie de la aceasta facand doar rudele apropiate (sotie, tata, mama, fiu, fiica, frate si sora nemaritata). In vechime, kohenii indeplineau ritualul in Tabernacol si mai apoi in Templul din Ierusalim. In zilele noastre, kohenii sunt primii chemati la Tora si invitati sa conduca rugaciunea de dupa-masa (Birkat Hamazon). Kohenii sunt de asemenea scutiti de la a-si rascumpara fiii intai-nascuti prin ritualul de Pidion Haben.

Desigur, „interferentele” dintre aceste doua categorii sunt doar tangentiale: rabin este o functie, pe cand kohen este un statut social. Un kohen poate deveni rabin daca obtine certificare rabinica, in vreme ce un rabin nu poate deveni kohen (deoarece aceasta calitate se dobandeste la nastere).

Share This
Sari la conținut