„Vaiakhel Moshe et kol adat bnei Israel…” – „Si Moshe a adunat intreaga obste a fiilor lui Israel…”

Pericopa din aceasta saptamana are un nume foarte interesant: „Pericopa ADUNARII” (Vaiakhel). Tora (explicata de comentatori si de Midrash) ne povesteste ca imediat dupa Vitelul de Aur si dupa ce Moshe a reusit sa obtina de la Dumnezeu iertarea pentru pacatele evreilor, intreaga obste a lui Israel a fost adunata din nou, pentru a li se da vesti bune: Dumnezeu a iertat poporul evreu si totul va reveni la normal, la planul divin original, acela ca Divinitatea „sa salasluiasca in mijlocul evreilor”.

Ceea ce este foarte interesant este faptul ca verbul „lekahel” (a aduna, de unde si numele pericopei noastre – „Vaiakhel”) este utilizat in Cartea Exodului in multe ocazii, dintre care voi aminti doar trei. Prima mentionare este cuprinsa in versetul Exodul 32:1, in care Tora ne vorbeste despre Vitelul de Aur: „Si a vazut poporul ca Moshe intarzie sa coboare de pe munte si s-a adunat (vaiakhel) poporul la Aaron si i-a spus: Ridica-te, fa pentru noi un dumnezeu/judecator care sa mearga inaintea noastra, pentru ca omul acesta Moshe care ne-a ridicat din Tara Egiptului, nu stim ce s-a intamplat cu el.”

O alta aparitie a verbului „lekahel” este mentionata in pericopa din aceasta saptamana, in versetul 36:1: „Si Moshe a adunat (vaiakhel) intreaga obste a fiilor lui Israel.”

De asemenea, in Deuteronomul 9:10 si 10:4, in care se re-povesteste despre Primirea Torei pe Muntele Sinai (poveste pe care o avem prezentata in detaliu in Cartea Exodul), ziua in care a avut loc legamantul dintre Dumnezeu si evrei prin Primirea Torei este numita ziua adunarii („iom hakahal”).

Din nefericire, in vremurile noastre poporul evreu nu mai este adunat! Suntem raspanditi printre celelalte popoare, suntem raspanditi in lume, suntem raspanditi si de multe ori dezbinati din cauza diferentelor dintre noi, din cauza barierelor ideologice, teologice si sociale pe care nu reusim sa le inlaturam. Ceea ce ar trebui insa sa retinem este faptul ca ADUNAREA este un concept foarte puternic, ca daca suntem uniti putem face multe… Numai adunati, evreii au primit Tora! Numai adunati au avut ei puterea (cumplita si distructiva, insa totusi o mare putere) de a incerca sa Il inlocuiasca pe Dumnezeu cu un idol! Si numai adunati au putut sa isi realizeze uriasa greseala si sa obtina iertarea divina, sa Il obtina pe Dumnezeu inapoi in mijlocul lor!

Ganditi-va la diferentele dintre noi si incercati sa rupeti barierele! Sa incercam sa fim cu totii uniti, adunati la fel ca in Iom Hakahal, pentru ca numai impreuna putem fi puternici! Sa ne gandim, fiecare dintre noi, la puterea verbului „lekahel” si poate vom ajunge la aceeasi concluzie ca si Rabinul Avi Weiss (sub a carui indrumare invat aici, la New York) care isi enunta principiul de viata sub o forma deosebit de simpla: „Am Israel is my family!” („Poporul evreu este familia mea!”)

Shabat Shalom!

Share This
Sari la conținut