INTREBARE:
Salut ! Am gasit undeva citind o analiza a Torei ca Moise s-a luptat mult cu mentalitatea de sclav a evrielor scosi din Egipt, si pare-mi-se a spus ca nici unul din cei ce au iesit din Egipt nu vor calca pe Pamintul Fagaduintei. Banuiesc ca este vorba de o dependenta fata de comoditatea relativa pe care o aveau ei ocolo, iar el educat ca un print a reusit sa isi pastreze o anumita libertate a gindirii. E o intrebare care poate nu vizeaza chiar un raspuns din Tora, aceasta mentalitate de sclavi, ea poate fi biruita, poti sa te eliberezi de ea sau ea ramine definitiv in suflet ori verdictul lui Moise pare atit de radical? Merci anticipat.

RASPUNS:
Decizia ca evreii iesiti din Egipt sa nu intre in Tara Fagaduintei I-a apartinut lui Dumnezeu, si nu lui Moshe. Versetele 14:21-23 din Numeri spun urmatoarele: „Dar cat este de adevarat ca Eu sunt viu si ca intreg pamantul se va umple de slava lui Dumnezeu, atat este de adevarat ca toti cei care au vazut cu ochii lor slava Mea si minunile pe care le-am facut in Egipt si in pustiu si totusi m-au incercat de zece ori acum si nu au ascultat de glasul Meu, toti aceia nu vor vedea tara pe care am jurat-o parintilor lor ca le-o voi da. Toti cei care M-au nesocotit, nu o vor vedea.” Singurele doua exceptii de la aceasta regula au fost, tot prin decret divin, Caleb ben Iefune (Numeri 14:24) si Ioshua ben Nun, cel care i-a condus pe evrei in Israel.

Cu mentalitatea de sclav este intr-adevar greu de luptat. Nu putem spune cu certitudine, evident, ca aceasta mentalitate este singura care L-a determinat pe Dumnezeu sa ii faca pe evrei sa astepte patruzeci de ani in pustiu pentru ca intreaga generatie eliberata din Egipt sa moara. Insa fara doar si poate ca aceasta mentalitate a fost un factor catalizator in aceasta decizie divina. Tranzitia de la sclavie la libertate trebuia sa aiba loc si in mentalitatea oamenilor, nu doar in statutul lor social. Iar sclavii, care nu au dreptul sa gandeasca cu propria lor minte (deoarece intreaga existenta le este guvernata de un stapan) nu pot deveni oameni liberi peste noapte.

Exista si oameni care pot deveni liberi. Cele doua exemple de mai sus, Caleb si Ioshua, sunt cele doua prezentate in Biblie. Istoria a confirmat fara indoiala si altele, oameni care au rupt lanturi de sclavi si au devenit oameni liberi, fizic, psihic si intelectual. Cred ca mentaliatea de sclav poate fi invinsa, insa nu este in nici un caz usor…

Pentru o perspectiva mai ampla asupra acestei mentalitati si a povestii biblice a cercetasilor trimisi de catre Moshe in Canaan (in care ea apare explicit), va recomand si comentariile la pericopa Shelah din decursul anilor.

Share This
Sari la conținut