Locuiesc intr-un oras cu mai putin de 10 familii de evrei… Va rog sa imi spuneti daca in perioada Pesah-ului se poate manca mamaliga (din faina de porumb)? Pana acum nu am mancat mamaliga in perioada Pesah-ului. De asemenea, ce alte produse se pot manca?

Din ultima parte a mesajului dvs., in care spuneti ca nu ati mai mancat mamaliga pana acum, deduc faptul ca probabil in familia dvs. nu a existat o traditie in acest sens. Dupa cum stiti, probabil, de Pesach nu se consuma produse ce au la baza cereale (grau, orz, secara etc.) Evreii ashkenazi (proveniti in principiu din Germania, Rusia, Polonia) nu consuma de Pesach nici kitniot, care sunt produse similare cu cerealele amintite mai sus (porumb, fasole, mazare, produse derivate din floarea-soarelui etc). Evreii sefarzi (proveniti din Spania si din tarile din nordul Africii) au mentinut o traditie veche de multe sute de ani care le permite sa consume kitniot in perioada Pesach-ului.

Deoarece majoritatea evreilor din Romania sunt ashkenazi, presupun acelasi lucru si despre dvs. In consecinta, kitniot nu sunt permise in perioada Pesach-ului. Evident, produsele continand hametz (produse obtinute din cereale) sunt de asemenea interzise. Aceste produse ce nu pot fi consumate sub nici o forma, indiferent de cantitate, includ (dar nu se limiteaza la): paine, paste fainoase, produse de patiserie (daca nu sunt facute exclusiv cu faina de pasca), whisky, vodka din cereale etc. Multe din produsele care se gasesc in comert contin hametz (chiar in cantitati infime) si nu pot fi in consecinta utilizate pe perioada Pesach-ului. Toate produsele continand hametz trebuie aruncate, facute cadou sau vandute unui neevreu (pana, cel tarziu, in ajun de Pesach) si nu trebuie sa se afle in posesia unui evreu pentru intreaga perioada a Pesachului.

De Pesach se pot manca: matza (pasca), lapte, oua, legume (cu exceptia fasolei si mazarei care sunt kitniot), carne sau peste, fructe, ulei de masline etc. Cancelaria Rabinica a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si Fundația Chabad-Lyubavitsch Romania publica anual o lista actualizata de produse acceptate pentru Pesah, asa ca sugestia mea este sa-i consultati direct pentru a afla mai multe informatii. Este de asemenea preferabil ca toate aceste produse sa fie cumparate inainte de Pesach, pentru intreaga perioada a sarbatorii.

Share This
Sari la conținut