INTREBARE:
Spune-mi mai multe despre Templul lui David, legat de dimensiunile sale ca si constructie. Cine l-a daramat si in ce conditii?

RASPUNS:
Templul lui David este Primul din cele doua Temple din Ierusalim. Desi el este referit uneori ca Templul lui David, el a fost construit de fapt de fiul lui David, regele Solomon (Shlomo). In versetele 7:12-13 din Cartea Shmuel (Samuel) II, Dumnezeu vorbeste lui David prin intermediul profetului Shmuel: „Cand ti se vor implini zilele si vei fi culcat cu parintii tai, Eu iti voi ridica un urmas dupa tine, care va iesi din trupul tau, si-i voi intari imparatia. El va zidi Numelui Meu o casa si voi intari pe vecie scaunul de domnie al imparatiei lui.”

Constructia propriu-zisa a inceput in anul al patrulea al domniei lui Solomon, cca. 964 i.e.a. si a durat sapte ani. Constructia a fost realizata in colaborare cu regele Tirului, Hiram, care i-a furnizat lui Solomon lemn de cedru si chiparos, in schimb pentru vin, ulei si grau.

Templul era o constructie magnifica, din piatra, lemn si materiale pretioase. El era situat in interiorul unui complex care mai cuprindea si palatul regal o sala de judecata, Sala Cedrilor si casa sotiei lui Solomon. Templul avea o lungime de 60 de amot (o ama – pl. amot = aprox. 0,45 m), o latime de 20 de amot (9 m) si o inaltime de 30 de amot (13,5 m). In fata se afla o curte interioara care mai adauga 10 amot lungimii. Corpul principal era inconjurat de o cladire cu trei etaje, impartita in camere care comunicau prin trape. Cladirea principala cuprindea o camera interioara, Kodesh HaKodashim (Sfanta Sfintelor) sau Devir, camera care masura 20 x 20 amot. Mai exista si o camera exterioara (azara) care masura 20 x 40 amot.

In curtea Templului se aflau alte obiecte de cult, cum ar fi Altarul de Tamaie, o masa pentru painile pentru punerea inainte (Lehem HaPanim) si o Menora (Candelabru). In incinta Templului se aflau trei pridvoare destinate diverselor grupuri care participau la slujbe: ezrat kohanim (pentru koheni, preotii care oficiau in Tempul), ezrat Israel (pentru barbati) si ezrat nashim (pentru femei).

Primul Templu a durat circa patru sute de ani, pana in anul 586 i.e.a. El a fost distrus de catre imparatul babilonian Nabucodonosor (Nabuhadnetzar), iar Talmudul enumera ca motive pentru aceasta distrugere pacatele de imoralitate, idolatrie si varsare de sange. In urma razboiului pierdut de catre evrei, Templul a fost distrus si marea majoritate a populatiei Israelului de atunci deportata in Babilon.

Share This
Sari la conținut