INTREBARE:
Sunt in totalitate de acord cu dumneavoasta ca idea de trinitate este straina Vechiului Testament si chiar celui Nou. Dar totusi daca acestia erau toti trei ingeri cum se face ca Avraam li s-a inchinat pana la pamant si le-a slujit, desi in lege (Exod 20:5) zice sa nu te inchini lor si sa nu le slujesti. Cine erau totusi acesti barbati?

RASPUNS:
Conform traditiei mentionate in Midrash, cei trei erau intr-adevar ingeri. Cel putin doua explicatii pot fi oferite pentru „inchinarea pana la pamant” (Gen. 18:2) si „slujirea” (Geneza 18:8). In primul rand, desi Midrashul spune ca Avraham a respectat legea Torei, aceasta (inclusiv porunca din Exodul 20:5) nu era obligatorie pentru el la acea vreme, deoarece Tora nu fusese data inca omenirii. Un alt exemplu similar, in care aceasta explicatie este oferita pentru a-l „dezvinovati” pe Avraham, se refera tot la acest episod, mai exact tot la versetul 18:8 in care ni se spune ca „[Avraham] a luat unt si lapte si vitelul pe care il gatise si le-a pus inaintea lor”, in timp ce legea mozaica stipuleaza clar ca produsele din carne si cele lactate nu pot fi amestecate la aceeasi masa.

A doua varianta de raspuns sa intrebarea dumneavoastra face uz de faptul ca una dintre modalitatile clasice de salut in acea vreme era „aplecatul pana la pamant”. Acest obicei nu era neaparat o forma de veneratie in acele vremuri, ci doar o forma de respect si salut. In ceea ce priveste versetul 18:8, termenul ebraic utilizat acolo este „ve’amad aleihem”, care se traduce corect prin „si [Avraham] a stat in picioare inaintea lor” si nu prin „[Avraham] i-a slujit”. Poate ca o traducere mai corecta ar fi ca „a stat in picioare si i-a servit [cu mancare]”

Sper ca aceste lamuriri sa clarifice un pic versetele in cauza.

Share This
Sari la conținut