In Tora sunt interzise casatoriile cu cei care nu sunt din neamul lui Israel. Mai este valabila aceasta intersdictie? Din nefericire comunitatile evreiesti au devenit organizatii ecumenice si imi face impresia ca este sprijinita aceasta orientare pentru ca evreii sa dispara.

Da, interdictia este valabila. Casatoria in iudaism are valoare numai daca este oficiata intre evrei. O casatorie mixta este nula din punct de vedere al legii mozaice, pentru ca nu este realizata „kedat Moshe ve’Israel” („in legea lui Moshe si a lui Israel”).

Este cu siguranta regretabil faptul ca exista intr-adevar multe comunitati evreiesti care chiar incurajeaza casatoriile mixte, insa nu pot spune in nici un caz ca dialogul inter-confesional (presupun că la asta vă referiți când folosiți termenul ”ecumenism” în acest context) este un lucru rau. Dimpotriva, bine inteles si practicat, dialogul inter-confesional – ca modalitate de intelegere si dialog intre etnii si confesiuni – poate deschide o cale extraordinara de comunicare si toleranta intre popoare si grupari sociale, atat de necesara in contextul multi-culturalitatii si multi-etnicitatii din vremurile noastre.

Cu speranta ca raspunsul meu vi se va parea util, va doresc toate cele bune…

Share This
Sari la conținut