Tin sa precizez ca nu sunt antisemit ci doar antisionist. Afirmi undeva pe acest site ca cei care cred ca evreii au adus comunismul gandesc eronat. Nu am nimic cu voi dar trebuie sa recunoasteti ca nu tot poporul evreu este comunist, dar forta propulsoare a comunismului tot evreii au fost. Oricat ati nega unii dintre voi, noi romanii nu vom uita niciodata ca cei mai mari tortionari ai poporului roman au fost evreii (nu toti!) comunisti.Ar trebui sa recunoasteti ca Lenin, Stalin, Trotki, Ana Pauker, Teohari Georgescu, Max Goldstein, Elena Sidorovici, Silviu Brucan, Boris Grunberg, Iosif Chisinevschi, Misu Dulgheru (Dulberger) si altii erau evrei.

Cu toate ca mesajul dvs. este, asa cum singur indicati, o precizare si nu o intrebare despre evrei sau iudaism, voi incerca totusi sa va raspund. Debutez prin a spune acest lucru deoarece consider ca oricine are dreptul la o parere personala, pe care o voi respecta ca atare.

Pentru a pune afirmatia mea in perspectiva, tin sa precizez contextul in care ea a fost formulata, si anume in cadrul raspunsului la intrebarea „De ce este toata lumea impotriva voastra [a evreilor]… ?” In cadrul acelui raspuns, laolalta cu multe alte motive pe care le-am indicat, am scris urmatoarele: „Evreii au fost acuzati in timpul istoriei de complot, de ucidere rituala, de incercarea de a conduce lumea, de a fi capetenii de loji masonice, de a fi adus comunismul in Europa, etc. Uriasa majoritate a acestor acuzatii sunt evident de o falsitate ce sfideaza absurdul. Cele care au un dram de adevar sunt in general fabulatii sau mituri profund distorsionate, precum si interpretari eronate (voit sau nu) ale evenimentelor istoriei.”” Si imi mentin, in acest context si la modul general, afirmatia!

Imi mentin afirmatia deoarece continui sa resping falsele acuzatii care au fost aduse evreilor. In plus, consider ca antisemitismul (ca, de altfel, orice forma de xenofobie, ura de rasa sau intoleranta) sunt fapte grave (si ilegale) si care nu pot fi justificate cu afirmatii de tipul: „Pai, de ce sa nu-i uram pe evrei, nu ei au adus comunismul in Romania?” Afirmatii de acest tip sunt deosebit de periculoase, incita la violenta (cum, de altfel, au si facut-o in decursul istoriei) si ar trebui mai intai dovedite solid inainte de a fi vehiculate (ceea ce, bineinteles, nu este posibil, deoarece sunt false).

Dar sa incerc sa formulez un raspuns la precizarea dvs. de acum…

Evident, nu neg unele dintre persoanele pe care le indicati au fost de etnie evreiasca si nici ca au fost lideri comunisti (ar fi o distorsionare a istoriei din partea mea sa o fac). Insa de la acest fapt si pana la afirmatia ca evreii au adus comunismului in Europa sau in Romania consider ca este cale lunga… Voi explica:

1. Ca prima sursa a raspunsului meu, va recomand adresa http://www.jen.ro/istorie.html, in special sectiunea intitulata „Au adus evreii comunismul in Romania?” Consider ca articolul vorbeste de la sine…

2. In raspunsul la intrebarea dvs. anterioara („Un evreu crestinat isi pierde identitatea ca evreu?”) va aduceam in prim-plan cele trei perspective din care poata fi privita identitatea iudaica a unei persoane care paraseste iudaismul, perspectiva individuala, halahica si comunitara. Consider ca in cazul majoritatii persoanelor pe care le indicati in prezenta intrebare singura conexiune cu iudaismul era conexiunea halahica, cu alte cuvinte faptul ca aceste persoane s-au nascut evrei. Sincer, nu stiu ca Lenin, Stalin sau Ana Pauker, pentru a cita doar cateva exemple din cele pe care le aduceti in discutie, sa se fi identificat ca evrei sau sa fi practicat iudaismul… Mai mult decat atat, multi dintre cei mentionati au fost atei convinsi, ceea ce este in direct conflict cu ideile iudaice. Chiar daca legea mozaica ii priveste ca evrei, am mari dubii ca ei insisi s-au considerat evrei sau ca au fost considerati ca atare de catre comunitatea evreiasca. In plus, nu cred ca motivatia pentru care acesti oameni au imbratisat si promovat comunismul a fost aceea ca au fost evrei… Nu exista nici o doctrina iudaica pe care sa o putem considera responsabila pentru proasta guvernare, pentru reavointa sau pentru „tortionarism”.

3. Numele pe care le citati sunt intr-adevar exemple de evrei (cel putin conform legii mozaice) care au sustinut si promovat comunismul. As putea insa sa mentionez si eu, la randul meu, zeci de nume de comunisti ne-evrei care au existat in Romania (ultimul presedinte comunist al Romaniei, Nicolae Ceausescu, fiind doar un simplu exemplu). Unii guvernand mai bine, altii mai rau, unii „tortionari”, altii nu, in orice caz, ne-evrei romani comunisti

4. In intrebarea dvs. mentionati ca „Oricat ati nega unii dintre voi, noi romanii nu vom uita niciodata ca cei mai mari tortionari ai poporului roman au fost evreii (nu toti!) comunisti.” Va marturisesc sincer ca sunt JIGNIT de distinctia pe care o faceti (sper neintentionat)… Noi, evreii din Romania suntem la fel de romani ca si dumneavoastra, romanii din Romania! Indiferent de cine a condus Romania in perioada comunista, evreii din Romania au suferit laolalta cu populatia ne-evreiasca a Romaniei (chiar si in timpul comunismului!)… Multi evrei nu au putut ocupa posturi importante, au fost „indemnati” sa isi schimbe numele, sa renunte la identitatea iudaica… In plus, cred ca este imperios necesar sa amintesc ca evreii romani au luptat si murit in razboaiele pentru reintregirea si apararea Romaniei , au monumente in cimitire si sunt onorati de catre armata romana in cadrul ritualurilor de Ziua Eroilor. Evreii din Romania au contribuit la cultura Romaniei si au fost implicati in viata economica si politica a Romaniei, la fel ca si populatia ne-evreiasca majoritara. Sincer, nu cred ca este corecta distinctia pe care o faceti! In ceea ce ma priveste, sunt la fel de roman ca si dvs., chiar daca am o alta origine etnica si o alta religie…

Sper ca raspunsul meu sa fi fost unul util si va invit sa adresati pe site-ul DvarTora orice intrebare legata de evrei sau iudaism.

Share This
Sari la conținut