INTREBARE:
Am fost recent sa imi depun dosarul pentru pasaport, dar in dreptul ghiseului mi-a cazut privirea nici mai mult nici mai putin decat pe o zvastica, aflata in imediata apropiere a ghiseului, pe perete (creionata probabil de un copil), ignorata ce e drept de lumea aflata la coada. Cum se poate face diferenta dintre antisemitism si pur si simplu „prostia omeneasca”? Mentionez ca in urma cu cativa ani am observat o zvastica pictata cu carioca pe peretele unui culoar dintr-o scoala din Franta (unde, poate si datorita numarului mare de arabi se „explica” prezenta antisemitismului). Cum ar trebui reactionat?

RASPUNS:
Este o problema importanta, care m-a macinat si pe mine o buna perioada de timp si la care nu pot spune ca am un raspuns definitiv… Asa cum spui si tu, unele acte aparent anti-semite tin mai mult de necunoastere, de ignoranta, de obisnuinta uneori, poate chiar si de „prostia omeneasca”. Nu cred ca zvastica creionata pe perete in acel birou a fost intr-adevar un act antisemit. Mi se pare mult mai probabila ipoteza (pe care o sugerezi si tu) ca a fost desenata de catre un copil sau de catre cineva care nu avea nici o idee despre ceea ce face… In unele cazuri de acest gen (nu neaparat in cel prezentat), cred ca a nu lua atitudine si a nu mari artificial problema este solutia cea mai buna.

Cu toate acestea, sunt si multe alte cazuri (si cred ca cel prezentat este printre acestea), in care cred ca o reactie ar trebui sa existe. Desigur, nu o reactie exagerata si, evident, nu una violenta, insa o reactie este categoric necesara. Cred ca o discutie politicoasa si civizilata cu un functionar sau, eventual, chiar o audienta ceruta la o persoana cu putere de decizie in institutia respectiva, poate solutiona multe. Sincer, cred ca foarte multe depind de modul in care este formulata problema: in general, acuzatiile tind sa nu rezolve problemele, ci mai degraba sa le complice. Cred ca ar trebui sa se porneasca, repet, politicos si civilizat, exact de pe pozitia formulata in acest mesaj: „Este probabil doar un copil, un act de ignoranta, insa este o pata pe obrazul institutiei dvs. ca un astfel de simbol sa fie afisat la loc vizibil si ar fi in interesul tuturor sa luati o masura simpla pentru a solutiona problema…”

O alta idee importanta si care poate trebuie mentionata, daca este cazul, in conversatia cu o persoana cu putere de decizie este si aceea ca afisarea insemnelor cu caracter nazist, antisemit, xenofob este interzisa prin lege, iar stergerea acestora intra in seama institutiei unde sunt afisate, chiar daca nu institutia in sine le-a arborat. Doar ca o comparatie, sunt convins ca daca pe acelasi perete ar fi aparut o inscriptie sau un desen cu caracter obscen sau pornografic, institutia in cauza ar fi luat imediat masuri pentru a o indeparta…

Sunt foarte increzator ca o discutie civilizata poate rezolva problema intr-un timp foarte scurt, mentinand totodata relatii amiabile cu institutia in cauza si cu cei care o conduc.

Share This
Sari la conținut